"Életem legnehezebb versenye volt" – Veréb István Eb-bronzot szerzett

2017.05.03. 07:09

Veréb István bronzérmet szerzett a szabadfogásúak 86 kilogrammos versenyében az újvidéki birkózó Európa-bajnokság keddi nyitónapján.

A szombathelyi sportoló a helyosztón 2-2-es döntetlent ért el a grúz Dato Marszagisvili ellen, de mivel nagyobb értékű akciót mutatott be ellenfelénél, így ő nyert.

Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egyenlő erők küzdelmét hozza a bronzcsata, egyik fél sem tudott komoly akciót kezdeményezni. Az első menet vége előtt a 29 éves magyar birkózó elkapta a Londonban olimpiai bronzérmes riválisa lábát, aki viszont az utolsó pillanatban, a szőnyeg szélén kiszabadult a fogásból, és egy kontrával kitolta Veréb Istvánt a küzdőtérről, ezzel 1-0-s előnyre tett szert.

A folytatásban Verébnek sikerült álló helyzetben átkulcsolnia Marszagisvili felsőtestét, amelyből szép dobással megfordította az állást (2-1). A 2012-ben és 2013-ban Európa-bajnok, tavaly bronzérmes grúz egy újabb kitolással ugyan egyenlített, de több akcióra nem futotta erejéből, így a bíró Veréb kezét emelte a magasba. A magyar versenyző a 2013-as vb- és 2014-es Eb-bronzérme után harmadszor állhatott dobogóra világversenyen.

"Köszönöm azoknak, akik az olimpia kudarcos éve után segítettek, a feleségemnek és Ritter Árpinak az edzéseken. Életem legnehezebb versenye volt, mindent, és még annál is többet kiadtam magamból. Bizonyítottam, hogy még oda tartozom, ahová kell, ennek az éremnek súlya van" - mondta Veréb.

Gulyás István szövetségi kapitány úgy értékelt, hogy versenyzője a bronzmérkőzésen birkózott a legjobban, tiszta volt fejben, jó volt a sérült könyöke, bírta erővel is.

A hétfői sorsolás után már lehetett tudni, hogy a szombathelyi kiválóságnak nem lesz könnyű dolga, ám könyök- és ujjsérülése ellenére újabb érmet szerzett világversenyről. Veréb István pályafutása második Európa-bajnoki bronzérmét nyerte Újvidéken.

"Szeretek Szerbiába jönni, itt általában jól birkózom, és ez most sem történt másképp. Már a harmadik bronzérmemet szereztem világversenyen, de mindennap azon dolgozom, hogy ebből a bronzból egyszer majd ezüst- vagy aranyérem legyen. Birkózásban nagyon nehéz érmet szerezni, olyan erős az orosz nyomás, számos országban oroszok birkóznak. Ami pedig a grúzt illeti, három évvel ezelőtt Finnországban már megvertem Marszagisvilit, amikor a bronzért küzdöttünk, és éppen ez jutott eszembe, hogy ha egyszer sikerült, akkor most miért ne jöhetne össze újra. Nem engedtem, hogy az elején sok pontot csináljon rajtam, és amikor kellett, megcsináltam a saját akciómat. Ezzel tudtam nyerni."

Forrás: a Magyar Birkózó Szövetség honlapja

A súlycsoport küzdelmét az orosz Dauren Kuruglijev nyerte, aki Veréb Istvánt legyőzte a legjobb nyolc között. Ezen kívül két azeri és egy lengyel aranyérem született a nyitónapon.

A kontinensviadalon péntekig a szabadfogásúak és a nők, a hétvégén pedig a kötöttfogásúak küzdenek.

Eredmények:

  •     szabadfogás, 57 kg, Európa-bajnok: Giorgij Ediserasvili (Azerbajdzsán)

2. Andrei Dukov (Románia)
3. Zavur Ugujev (Oroszország) és Suleyman Atli (Törökország)

A döntőben: Ediserasvili-Dukov 9-0

  •     szabadfogás, 86 kg, Európa-bajnok: Dauren Kuruglijev (Oroszország)

2. Alekszandr Gosztyijev (Azerbajdzsán)
3. VERÉB ISTVÁN és Selim Yasar (Törökország)

A döntőben: Kuruglijev-Gosztyijev 6-0

  •     női 48 kg, Európa-bajnok: Marija Sztadnyik (Azerbajdzsán)

2. Iljona Szemkiv (Ukrajna)
3. Fredrika Ida Petersson (Svédország) és Emilia Alina Vuc (Románia)

A döntőben: Sztadnyik-Szemkiv 10-0

  •     női 63 kg: Európa-bajnok: Monika Ewa Michalik (Lengyelország)

2. Taybe Mustafa Juszein (Bulgária)
3. Sara Da Col (Olaszország) és Kulija Tkacs Osztapcsuk (Ukrajna)

A döntőben: Michalik-Juszein 3-2

Fotó: a Magyar Birkózó Szövetség honlapja

.