Botka is tényként közölte Czeglédy Csaba őrizetbe vételét, és vizsgálatot kezdeményezett

2017.06.14. 13:38

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményt adott ki, amelyben - hasonlóan a hírt elsőként közlő pestisrácok.hu portálhoz -, tényként közölte, hogy Czeglédy Csabát őrizetbe vették. A Vas megyei LMP is reagált. Frissítés: szerda délután megerősítette a NAV, hogy valóban egy ügyvédet és öt másik személyt vettek őrizetbe egy munkaerőközvetítéssel kapcsolatos ügyben.

Botka László felkérte a párt etikai bizottságát, hogy vizsgálja ki a költségvetési csalás miatt őrizetbe vett szocialista politikus ügyét.

Illusztráció

A  PestiSrácok.hu szerdai értesülése szerint - ahogy arról lapunk is beszámolt - őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád megyei igazgatósága az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi képviselőt (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt). A PestiSrácok.hu úgy értesült, hogy a megyei NAV igazgatóság nyomozói több helyszínen - Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek - tartottak házkutatást és hat embert őrizetbe vettek, majd költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. Úgy tudják, a gyanúsítottak egy Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást. A hírportál információját a hatóságok nem erősítették meg, a máskor a portálnak készségesen nyilatkozó politikust pedig két napja nem érték el.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MTI-nek küldött közleményében azt írta: Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került, és "amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek".

"De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik" - közölte a politikus.

Cikkünk publikálásáig - szerda délután háromnegyed kettőig - a pestisrácok.hu nem frissítette újabb információkkal írását.

Frissítés:

A Lokálnak szerda délután megerősítette a NAV, hogy valóban egy ügyvédet és öt másik személyt vettek őrizetbe egy munkaerőközvetítéssel kapcsolatos ügyben.

A gyanú szerint egy férfi éveken keresztül munkavállalókat közvetített különböző áruházláncok részére. Habár az alkalmazottakat az ő vállalkozása felvételiztette és közvetítette ki, bejelentésre már különböző, hozzáköthető iskolaszövetkezetekhez kerültek. Az iskolaszövetkezetek a munkavállalókkal kapcsolatos költségeket egy közbeiktatott cégen keresztül számlázták át a férfi vállalkozásának.

Az álcaként kiépített hálózat működésének célja az volt, hogy a munkaerő-közvetítés fiktív számlák mögé bújtatott alászámlázásával áfafizetésüket csökkentsék.

Ezen túlmenően a munkavállalók béréből levont személyi jövedelemadót sem utalták át az állami költségvetésbe. Tettükkel összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak - írta meg a portál.

A pénzügyi nyomozók országosan több mint húsz helyszínen tartottak házkutatásokat; ingatlanokat és bankszámlán fellelt pénzt is zároltak. Intézkedésük az okozott kár megtérülését szolgálja.

Az ügyhöz kapcsolódóan a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészei összesen kilenc gyanúsítottat hallgattak ki bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottakat őrizetbe vették - számolt be róla a Lokál.


A Vas megyei LMP reagálása

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is megerősítette, hogy őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád megyei igazgatósága Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista politikust. Sajtóértesülések szerint költségvetési csalás miatt nyomoznak egy Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet ügyében. Amennyiben a hír igaz, és beigazolódik, hogy bűncselekmény történt, akkor Czeglédynek távoznia kell a szombathelyi közéletből!

Sajnálatos módon azonban a kormánypártokhoz köthető ügyekben nem mindig lépnek fel ilyen határozottan a hatóságok, így reméljük, hogy a jövőben nem csak ellenzéki politikusoknál vagy médiavállalkozóknál indulnak vizsgálatok, hanem a mesébe illően meggazdagodó fideszes politikusok és oligarchák ügyében is.

A Lehet Más a Politika azért küzd, mind Szombathelyen és a megyében, mind országosan is, hogy tisztességes emberek képviselhessék a magyar embereket - áll a párt szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközleményében. 

.