Őrizetbe vették Czeglédy Csabát (frissítve)

2017.06.14. 10:03

Erről írt szerdán a pestisrácok.hu.

Őrizetbe vette a csongrádi NAV bűnügyi igazgatósága Czeglédy Csaba szombathelyi baloldali politikust, ügyvédet – értesült a portál. Mint írják, a hírt egyelőre a hatóságok nem erősítették meg, viszont az egyébként mindig készségesen a portál rendelkezésére álló politikust két napja nem érik el. Tegnap (kedden) még kicsöngött a telefonja, ma már ki van kapcsolva.

A pestisrácok.hu úgy értesült, hogy a Csongrád Megyei NAV Bűnügyi Igazgatósának nyomozói öt helyszínen – Szombathely, Sümeg, Budapest, Csabrendek – tartottak házkutatást és hat embert őrizetbe vettek, majd költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket.

A gyanú szerint a tettesek Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezet működése során követhették el a csalást. A pestisrácok.hu úgy tudja, hogy Czeglédy szombathelyi irodáját tegnap ügyész jelenlétében feltörték, majd házkutatás tartottak, rendőrök jelenlétében. Ekkor a baloldali politikust a rendőrök még nem tudták elérni, később azonban megtalálták és társaival együtt  a szegedi NAV épületébe vitték kihallgatásra, ahol kora délután őrizetébe vették őket.

Arról is értesültek, hogy az illetékes ügyészség mind a hat gyanúsított esetében kezdeményezte az előzetes letartoztatást, amelyről a Szegedi Járásbíróság csütörtökön dönt.  Azt egyenlőre nem tudja portál, hogy Czeglédy tett-e vallomást, de ígérik, hogy amint új információk birtokában lesznek, közlik azokat.

Kapcsolódó cikkünk: Botka is tényként közölte Czeglédy Csaba őrizetbe vételét, és vizsgálatot kezdeményezett

Frissítés:

A Lokálnak szerda délután megerősítette a NAV, hogy valóban egy ügyvédet és öt másik személyt vettek őrizetbe egy munkaerőközvetítéssel kapcsolatos ügyben.

A gyanú szerint egy férfi éveken keresztül munkavállalókat közvetített különböző áruházláncok részére. Habár az alkalmazottakat az ő vállalkozása felvételiztette és közvetítette ki, bejelentésre már különböző, hozzáköthető iskolaszövetkezetekhez kerültek. Az iskolaszövetkezetek a munkavállalókkal kapcsolatos költségeket egy közbeiktatott cégen keresztül számlázták át a férfi vállalkozásának.

Az álcaként kiépített hálózat működésének célja az volt, hogy a munkaerő-közvetítés fiktív számlák mögé bújtatott alászámlázásával áfafizetésüket csökkentsék.

Ezen túlmenően a munkavállalók béréből levont személyi jövedelemadót sem utalták át az állami költségvetésbe. Tettükkel összesen több mint 3 milliárd forint kárt okoztak - írta meg a portál.

A pénzügyi nyomozók országosan több mint húsz helyszínen tartottak házkutatásokat; ingatlanokat és bankszámlán fellelt pénzt is zároltak. Intézkedésük az okozott kár megtérülését szolgálja.

Az ügyhöz kapcsolódóan a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyészei összesen kilenc gyanúsítottat hallgattak ki bűnszervezetben, különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottakat őrizetbe vették - számolt be róla a Lokál.

Címlapfotó: Alon-archív

.