Országszerte tartanak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napján

2017.06.03. 07:01

2010. május 31-e óta június 4-e, a trianoni szerződés aláírásának napja a nemzeti összetartozás napja.

A nemzeti összetartozás napja, június 4. alkalmából szombaton, vasárnap és hétfőn is tartanak megemlékezéseket. Az ünnepségeket kulturális programok, filmvetítések, koncertek, színielőadások színesítik. 

Fotó: szombathely.hu


    Veszprémben a Szent Imre-szobor avatásán ünnepi beszédet mond Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke és Navracsics Tibor európai uniós biztos.
    A fővárosban a Szentháromság téren hagyományőrző koncertekkel, játékokkal és kiállításokkal várja a látogatókat a hétvégén a Magyarság Háza. Szombat délelőtt Szent László király udvara címmel középkori életképek láthatók zenével, balladával és különleges mesterségek bemutatójával, valamint a székely konyha ízeivel együtt a Magyarság Háza udvarán. Többször kapcsolják majd a csíksomlyói búcsút, és lesznek csángó táncbemutatók is.
    Vasárnap a budapesti Kossuth Lajos téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök.
    A Magyarság Háza vasárnapra koncerttel és gyerekműsorral készül, este pedig a Holdviola, valamint a Lajkó Félix Trió és Iancu Laura lép fel a szabadtéri színpadon. A három nap alatt a látogatók megtekinthetik Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai és Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató Világjelek című kiállítását is.
    A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. A magyarság harmada - mintegy 3,2 millió ember - az új határokon túlra került.
    Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává. Az erről szóló törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

Szombathelyen idén 10. alkalommal tartott a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Művészeti Iskola a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából ünnepi megemlékezést a diákoknak az evangélikus templomban. Az ünnepségen Sátory Károly iskolaigazgató köszöntője után ünnepi beszédet mondott Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere. Az iskola felvidéki testvériskolája, a Kossányi József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai is műsort adtak az iskola diákjai és a Magyarpalatkáról érkező zenészek mellett. Az ünnepség végén a diákok a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták az első világháborús emléktáblát.

MTI-Szombathely.hu

.