Savaria karnevál 2017: könnyűszerkezetes őslény, Folkudvar, Karneválszínház, koncertek és sok minden más

2017.06.07. 13:34

Szerdán Szombathelyen sajtótájékoztatón ismertették az idei karneváli programokkal kapcsolatos részleteket.

Falco KC sportolóival is találkozhat az idei fesztiválközönség

Egy könnyűszerkezetes óriásbábos őslény első lépéseinek lehetünk tanúi a karneválon: ő Tyranno Savarinus Rex, a legöregebb helyi lakos. Az óriásbáb júliusban "látja meg a napvilágot", a mozgatásához 8 ember kell majd, szülője a TeatRum Trapptop (Rumi László bábtervező és utcaszínházi művész).

Fellépnek egyebek mellett: Soulwave, Cimbaliband, Pápai Joci, Swing a’la Django, Geszti Péter, Mágikus Mintha, Anima Sound System, Gerendás Péter és Hernádi Judit, Kállay Sanders Band, Ripoff Raskolnikov, Petruska András.

A Karneválszínház idei darabját a Weöres Sándor Színház főrendezője, Réthly Attila álmodja színpadra. Műsoron Shakespeare örök klasszikusa, a Vízkereszt vagy bánom is én – ezúttal a késői Kádár-korszak Balaton-parti strandján játszódik.

Thália kertje – a tavalyi sikeres kezdet után ismét lesznek esténként felnőtteknek szóló színházi előadások a Kalandvár színpadán. Három este három különféle felnőtt-történetet ismerhetünk meg, és nevethetünk végig…

A Történelmi Témapark leghűségesebb „bérletese” Kassai Lajos, akinek lovasíjász produkcióit 15 éve minden Karneválon megcsodálhatjuk. Az idén is itt lesz, és naponta két bemutatót is tart.

Újra életre kel a Zsidó Udvar, ahol nemcsak különleges zenei programokkal, hanem beszélgetésekkel, sőt felnőtt bábelőadással és a zsidó hagyományokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Katonai toborzópont lesz ismét az Aréna u. 8. sz. alatt: ahol a hagyományos katonai toborzók mellett megismerkedhetünk a díszelgő alakulattal, a cs. és kir. haditengerészet hagyományőrzőivel illetve ezúttal a Légierő Fúvós zenekara is koncertezik az udvarban.

Alon-archív

A Tüzes játék az idén a Csodaszarvas legendáját dolgozza fel.

Új felvonulási útvonal! A Berzsenyi tér átépítése miatt újra a Fő téren megy keresztül a két felvonulási menet. Emiatt a vásár berendezése, az útlezárások és a lelátók is máshogyan rendeződnek. Kérjük, időben vegyenek jegyet, akik lelátóról szeretnék megnézni a menetet! Részletek később!

„Folkudvar” néven új kísérőhelyszín nyílik a Thököly Imre úti Sörpatika udvarán. Pénteken és vasárnap este a néptánc, a népzene és népdal lesz a főszereplő. Házigazdák: Ungaresca Táncegyüttes, Boglya Népzenei Együttes és a Gradišće Horvát Kulturális Egyesület.

„Mérnökmozi” néven újszerű kezdeményezést indít a Vas Megyei Mérnöki Kamara: a szimfonikusok hangszigetelt próbatermében (a Zsidó udvar alatt) a karnevál napjai alatt vetítéssel és más pályaorientációs játékokkal várják a fiatalokat és szüleiket. A Mérnökmozi egy rövid humoros kisfilm, amelyben a mérnöki szakmák nagyszerűségére szeretnék a diákok figyelmét ráirányítani.

A szakmák népszerűsítése kalandosan: A Kalandvárban többek között ókori kézművesudvar lesz az idei játszóházi kínálatban, ahol a mai gyerekek a régiek szerszámaival ismerkedhetnek. Itt lesznek a Magyar Hagyományőrző Faművesek is, úgyhogy készülhetnek petrencerudak, vagy … fogpiszkálók (a végtermék szerint).

A 200 éve született Arany János emlékére az idei karneválon több helyen is feltűnik a magyar irodalom legNAGYobb poétája. Akik az ő hangján megszólalnak: Szabó Tibor színművész és énekes, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Boka Gábor képmutogató és sokan mások… (Művészetek Utcája)

Az Iseum hagyományos templomnyitó és záró programjai mellett új színfolt lesz az ókori boksz. A Skorpió Boksz Club és a Fitt Boksz Kőszeg ökölvívói az antik eredetű sportág fejlődésének állomásait mutatják be az érdeklődőknek.

Kis színpad: végre kapnak deszkát a talpuk alá a Civil Korzón fellépő művészek és amatőrök is.

Óriás dominó is lesz a gyerekhelyszínen – a Domino Trans jóvoltából.

Novellapályázat és játék

A honlapon és a közösségi felületeken Karneváli Krónikák címmel történeteket gyűjtenek a Savaria Történelmi Karnevál elmúlt 18 évében megtörtént kalandokról: nagy találkozásokról, nagy élményekről, vagy akár csalódásokról… A karneváli novellapályázat legjobb munkáit a Művészetek utcájában díjazzák is a karnevál idején! 

Karneváli KikiCsoda címmel játékot is hirdetnek június közepétől: minden héten megjelentetnek egy képes feladványt, amelyre válaszolni (vagy tippelni) lehet a megadott felületeken – ugyancsak értékes nyereményekért.

A Civil Korzón minden eddiginél több, 26 civil szervezet mutatkozik be.

Az Evangélikus templomban ismét lesz hangverseny: vasárnap este a Capella Savaria ad koncertet.

Vendégek a magyar tenger partjáról! A balatonfüredi reformkori hagyományőrzők néhány éve visszatérő vendégei a Kaneválnak, de az idén sikerült egy népesebb csapattal érkezniük: a Füred Dixiland Band koncertje igazi világzenei csemegéket ígér. A reformkori urak és hölgyek részt vesznek a felvonulásban, a Borok Utcájában pedig jó balatoni borokat is kóstolhatunk.

Tavaly a háborús helyzet miatt nem jött el az egyik ukrán rockabilly zenekar, az idén a Don mellől hívtak egy duót: a Volnij Don („Féktelen Don”) nevű formáció orosz-kozák hangszereket és dallamokat hoz - egészen mai módon.

Az idei Karneváli zárókoncert igazán ünnepi különlegesség lesz: vasárnap este a Savaria Szimfonikus Zenekar szórakoztatja a Forum közönségét.

Az idei karnevált augusztus 24–27. között rendezik meg.

Forrás: a szervezők

.