Helyi Rukkola: Könyvcsere pont lett Berzsenyi Dániel Könyvtár

2014.03.19. 20:17

Már több mint 26 ezer tagja van a magyar könyvcserélő közösségnek, amely ügyesen egyesíti a játék, a szórakozás, a kultúra, a takarékosság és a közösségi média elemeit.


 
„Egyelőre annyira friss a dolog, hogy még a Happont-matrica sem érkezett meg Budapestről, de már működünk. Vas megyében elsőként és eddig egyedüli cserepontként csatlakoztunk a Rukkolához” – magyarázza lapunknak Bozzai Judit, a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa, hozzátéve, hogy alkalmanként már korábban is segítettek a közösségnek, de most lett hivatalos a dolog.
 
A hír némi magyarázatra szorul, mert önök közül bizonyára sokan nem hallottak még semmiféle Rukkoláról.
 
Nos, kezdjük azzal, hogy hiába szólnak a hírek mostanában szinte kizárólagosan a digitális eszközökről, okostelefonokról, táblagépekről és elektromos könyvolvasókról, úgy tűnik a nyomtatott könyveket egyelőre még korai temetni.

Berzsenyi könyvtár
 
A papírkönyvek rajongói ugyanis köszönik, megvannak. A kemény mag legalábbis biztos.
 
Itt van például az említett Rukkola, amely a digitális technológia adta lehetőségeket arra használja, hogy hagyományos könyveket csereberéljen egymás között. A közösséghez eddig több mint 26 ezer tag csatlakozott, és a honlap számlálója szerint már közel negyedmillió könyv talált így új gazdára.
 
Bár a rendszer számos finomságot tartalmaz, az alapszabály nem túl bonyolult: a felesleges, megunt, elolvasott könyveinket felajánljuk (rukkolunk), értük pontokat kapunk, ezekért a pontokért pedig másoktól más könyveket kaphatunk (happolhatunk).
 
könyvekJelenleg 63 ezer könyv várja új gazdáját.
 
Mindezzel a tagok nemcsak új könyvekhez jutnak ingyen, de ismeretségeket szereznek és játszanak is, hiszen a könyves csereberét láthatóan átlengi a kincskeresés és a vadászat ősi izgalma.
 
„A felhasználók és tranzakciók hatalmas számához mérten meglepően simán mennek a dolgok” – mondja Bozzai Judit a rendszerről, amelynek immár a Berzsenyi Dániel Könyvtár is a szerves része.
 
A könyveket ugyan jellemzően postai úton, sima levélben juttatják el egymáshoz a tagok, de a cserepontok – belső terminológiával Happontok – lehetővé teszik azt, hogy az egymáshoz közelebb lakók ezen helyek segítségével oldják meg a csereberét.
 
Egyikük otthagyja a könyvet, a boldog, új tulajdonos pedig érte megy.
 
A Berzsenyi könyvtárhoz hasonló cserepontok jellemzően más könyvtárak vagy könyvesboltok, de van közöttük kávézó, bútorbolt sőt állatorvosi rendelő is.
 
„Szinte mindenkinek vannak otthon olyan könyvei, melyek húsz éve a polcon porosodnak, más viszont lehet, évek óta pont ezeket keresi. Ugyanakkor nem ritka, hogy szinte új könyvekhez is hozzá lehet jutni” – hívja fel a figyelmet a Rukkolában levő lehetőségekre a könyvtár munkatársa.
 
Rukkola
.