Hende Csaba jogerősen pert vesztett

2016.02.04. 11:01

Egy 2014-ben tett kijelentése miatt perelte be Vadai Ágnes.

Vadai Ágnes, a DK alelnöke személyiségi jogi pert indított Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter ellen egy 2014 márciusában elhangzott kijelentés miatt. A per csütörtökön Győrben lezárult, a két politikus a tárgyaláson nem jelent meg személyesen.

A Kisalföld közli: a Győri Ítélőtábla tájékoztatása szerint a 2014-es országgyűlési választási kampány idején Hende Csaba egy kijelentését Vadai Ágnes, a DK alelnöke sérelmezte: egy március 16-i kunszállási kampányfórumon Hende ugyanis előadást tartott a hadsereg négy évvel korábbi állapotáról, felidézte, hogy mintegy száz esetben volt kénytelen feljelentést tenni. 

Vadai Ágnesről, aki korábban honvédelmi államtitkár volt, azt mondta, hogy saját honlapjának kezelésére két gazdasági társasággal kötött szerződést és saját honlapja kezelését saját jövedelméből kellett volna fizetnie. Az állítás szerint az ügyészség vádat is emelt Vadai ellen, ezt pedig idézte a közszolgálati média. A Központi Nyomozó Főügyészség egy hónappal később cáfolta az állítást.

Archív. Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)


Vadai Ágnes keresetet nyújtott be jó hírneve, becsülete, és emberi méltósága megsértésének megállapításáért. Kérte „a további jogsértéstől eltiltást", azt, hogy kötelezzék az azóta lemondott minisztert elégtétel adására, valamint állapítsanak meg 1 millió forint sérelemdíjat.

Első fokon a Veszprémi Törvényszék megállapította, hogy valótlan volt a miniszter állítása, ezért kijelentésével valóban megsértette a Vadai jó hírnévhez való jogát. Kötelezte Hende Csabát, hogy a megjelölt médiaszolgáltatókon keresztül tegye közzé a bíróság által meghatározott közleményt, és 100 ezer forintos sérelemdíjat ítélt meg.  

Ezt meghaladóan a törvényszék a felperes keresetét elutasította, s ez ellen fellebbezett Vadai Ágnes.

Jogerős ítéletében csütörtökön a Győri Ítélőtábla Vadai Ágnesnek adott igazat és egyetértett a törvényszékkel abban, hogy a választási kampány idején Hende pártrendezvényen párttagként és pártvezetőként tette az említett nyilatkozatot. Ebből következően az ítélőtábla szerint nincs jelentősége annak, hogy abban az időben honvédelmi miniszter is volt.

Leszögezték: Hende Csaba egy egyszerűen igazolható valóságtartalmú tényállítást, nem pedig véleményt közölt a Vadaival szembeni vádemelésről, és a tévedés ebben nem minősíthető lényegtelennek.

A bíróság a bocsánatkérésre kötelezte Hendét, mert úgy vélte, az elégtétel adására kötelezés esetében ezen személyiségi jogkövetkezménynek szerves része a megbánás kifejezése. A perköltség összegét részben megváltoztatta az ítélőtábla - számol be róla a Kisalföld.

.