Hende Csaba messze került azoktól, akik a Fideszben politikailag számítanak?

2015.12.14. 09:47

Legalábbis erről ír a 444.hu.

A lap 5 dolog, amit megtanultunk a Fidesz-kongresszusból címmel közölt cikket. Az utolsó pontban írnak Szombathely országgyűlési képviselőjéről is. 

5. Ha a Fideszen kívülről buktatnak meg, nem buksz meg. Ha belülről, akkor vagy bajban

Érkezéskor Orbán Viktoron kívül egyetlen ember kapott tapsot: Schmitt Pál. Azt persze eddig is tudtuk, hogy a fideszes narratíva szerint Schmitt soha nem volt igazán bukott ember, csak egy adott pillanatban egyszerűen praktikusabb volt nyilvánosan elengedni, de a kezét azóta is fogják. Most pedig már beszédet is mondhatott a kongresszuson. Volt persze ennek apropója, a budapesti olimpiai tervről beszélt, de a lényeg mégsem ez volt, hanem annak ismételt demonstrálása, hogy ebben a rendszerben külső ok miatt nagyon nehéz igazán megbukni. (Orbán név szerint említette Farkas Flóriánt is, amikor a Fideszen belüli sokféleségről beszélt, ami szintén erős kiállás.)

Fotó: 444.hu


Kontrasztnak ott volt Hende Csaba, aki nem azért bukott meg honvédelmi miniszterként, mert nyilvánosan probléma lett volna vele, hanem mert nem Orbán Viktor politikai ambícióinak megfelelő tempóban építette a kerítést a határra. Hol volt most ő? Szomorúan majszolta a szendvicset a hátsó sorok egyikében, fizikailag és politikailag is messze azoktól, akik valóban számítanak. Az üzenet elég világos. Ha neadjisten megbuknál külső ok miatt, megvédenek. Ha viszont Orbán Viktornak nem tetszel, onnan nehéz lesz visszajönni.

Az igazi kérdés persze az, hogy mindez mit jelent Szombathelynek - már csak azért is, mert a városvezetés (leginkább Puskás Tivadar polgármester) a rendszeresen elmondja, hogy a város Hende Csaba lobbitevékenysége nélkül nem hajthatna végre számos jelentős fejlesztést.

Persze ez költői kérdés.  

.