Hirdetés

Operabemutató volt Kőszegen (fotóriport)

2014.08.30. 11:21

A mű a kőszegi vár 1532-es ostromát dolgozza fel. Czika László fotóival.

Hirdetés

A kitalált történet szerint a törökök ostromát vezető Ibrahim nagyvezírt (Tóbiusz Titusz) a hosszúra nyúlt harcok után szépséges háremhölgye, Eszter (Ducza Nóra) cserébe bájaiért rábeszéli, hogy egyezzen meg Jurisics Miklós (Kőrösi András) várkapitánnyal, és további ádáz harcok nélkül vonuljanak el Kőszeg alól. A két fáradt sereg vezetője végül találkozik, a megegyezés szerint a török ugyan kitűzheti a zászlaját, de a várat nem adják fel annak hős védői. Közben azonban kiderül, hogy a magyar származású Eszter Jurisics várkapitány gyermekkori játszótársa, első szerelme.

Az Ostrom opera - Kőszeg 1532 ősbemutatója – melyen megjelent Hende Csaba honvédelmi miniszter is - pénteken este volt a Kőszegi vár udvarán.

A mű tavaly elnyerte a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon a Miskolci Nemzeti Színház által meghirdetett operaíró verseny első díját, és annak egy szcenírozott változatát nagyzenekari kísérettel már bemutatták a nemzetközi  operafesztivál gáláján. Bemutatását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is támogatta.

Czika László fotói a péntek esti ősbemutatón készültek.

Galéria