Hende Csaba: minden helyzetre fel vagyunk készülve

2010.10.09. 13:49

A legrosszabb forgatókönyv esetére is kidolgozott tervek vannak.

A legrosszabb forgatókönyv esetére is kidolgozott tervei vannak a honvédség, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a mentők összehangolt erőinek; ha szükséges még több katonát küldenek az iszapömlésben érintett településekre - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter szombaton az MTI-nek.

A tárcavezető elmondta: a tározó falának meggyengülése után teljes egészében evakuálták Kolontárt, és ha szükséges, akkor készen állnak Devecser kiürítésére is.
A honvédség 320 katonája mintegy 130 technikai eszközzel vonult fel, amelyek között helikopterek, speciális járművek, mentőautók és túlnyomórészt teherautók vannak. Ezek egy fordulóval 3 ezer embert is elszállíthatnak a környékről - fűzte hozzá.

Mint közölte: a katasztrófavédelem ezenkívül a volántársaságok buszait és a MÁV vonatait is bevonta az esetleges evakuációba.

Elmondta, hogy egyelőre nem kaptak olyan kérést, amely további létszámbővítésre vonatkozna, de ha szükséges, újabb és újabb erőket küldenek a helyszínre. "Ha kell, a honvédség a teljes személyi állományát mozgósítja" - hangsúlyozta Hende Csaba.

Az MTI kérdésére elmondta azt is, hogy Kolontáron a napokban felállított ideiglenes híd helyett a honvédség egy faszerkezetes átkelőt építene, mert a közlekedést meg kell oldani akkor is, ha nem költözik senki vissza a falu lezárt részébe. A tervek készen állnak, az anyagot beszerezték, és a 60 tonna teherbírású hadihidat egy hét alatt fel tudnák állítani - tette hozzá.

Mint megjegyezte: egy ilyen átkelő élettartama megfelelő kezeléssel akár 15 évnél is több lehet.

.