Hende Csaba a szombathelyi Trianon-megemlékezésen: az ország megújításához az egész nemzetre szükség van

2011.06.05. 18:27

A kormány csak az államot szervezheti újjá, Magyarország megújításához azonban az egész nemzetre szükség van - hangoztatta szombaton Hende Csaba honvédelmi miniszter a szombathelyi Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban tartott trianoni megemlékezésen mondott beszédében.

Legyőzhetjük Trianont, ha hisszük, hogy összetartozunk, ha hisszük, hogy ez a közös hit képes a közösség érdekében megmozdítani bennünket. Ha össze akarunk tartozni, meg kell találnunk az egymáshoz vezető utakat - mondta.

Az új magyar parlament tavaly már az első döntései között úgy határozott, hogy megadja az állampolgárságot a határon túli magyaroknak, tavaly május 31-én pedig már arról is döntött, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a nemzeti összetartozás napja legyen - emlékeztetett a miniszter.

Ezen a napon azokra is emlékezni kell, akik 91 éven át megőrizték a nemzeti összetartozást, megőrizték anyanyelvünket, történelmünket, megőrizték dalainkat és cserepekre tört közös életünk megannyi darabját. Trianon hősei az "egyszerű parasztemberek, tanítók, papok és kántorok, művészek és újságírók, hátizsákos turisták (...), ők mentették át a magyar életet, adták át, amit örökül kaptak" - fogalmazott.

Hende Csaba külön méltatta Mádl Ferenc múlt vasárnap elhunyt volt köztársasági elnököt, aki szavai szerint a kettős állampolgársági népszavazás idején "félreérthetetlen módon, határozottan és gerincesen" állt ki amellett, hogy el kell menni, igennel kell szavazni.

"Ismerjük ennek a balul kiütött népszavazásnak a szörnyűséges következményeit, amely mély sebet ütött a határainkon kívül élő magyarság lelkében, komoly gondot okozott az anyaország (...) és a határon túli magyarok kapcsolatában" - idézte fel Hende Csaba, hozzátéve, hogy "szerencsére ez már a múlt".

.