Októberben kétszer is nyitva lesznek Herczegék.
Október 9. és 11. között illetve az azt követő hétvégén, 16. és 18. várják a vendégeket egy-egy igazán „viharos” látogatásra. Erre a két szüretet követő, azt mindegy lezáró és megünneplő hétvégére átalakulnak Sturmheurigerré – azaz mustot és murcit is kínáló – általában időszakos – borozóvá. A murci (erjedésnek indult, nagyon alacsony alkoholtartalmú, enyhén szénsavas must) német megfelelője a Sturm, aminek eredeti jelentése vihar...
Hogy ezzel a murci melyik tulajdonságára, vagy a fogyasztási (mulatási és emésztési) folyamat melyik részére céloz a szóalkotó német néplélek, arra a legkülönfélébb elméletek születtek már. Ami azonban tény, a murci Ausztria keleti határai mellett is nagy népszerűségnek örvend, és bizony fenemód jólesik az októberi fényben fürdő lankákat személve nagy kortyokban pusztítani a hegy felébredni készülő levét.
Herczegéknél ráadásul olyan különlegességeket is fogyaszthatunk, mint a az Uhudler-murci (Uhudlersturm), ami egész Európának csak ebben a szegletében kapható (legálisan). A szokásoktól eltérően az októberi nyitvatarási időben a megszokott fatányéros finomságok mellett meleg ételekkel is várják a borszerető közönséget a murcihoz szüreti ínyencségek (Sturmschmankerl) dukálnak, mint a sült szalonna, a hajában sült krumpli és sok más egyszerű de annál finomabb nyalánkság.
Aki a murci mellett vagy helyett valami erősebbet kóstolna, annak Ronald a 2013-as évjáratú Eisenberg DAC Blaufränkisch „Maximum” kékfrankost ajánlja, ami karakteres piros gyümölcsös ízeivel, elegáns testtel és a régióra jellemző ásványossággal csábít. A bor hosszú tárolhatóságot ígér, érdemes hosszabb időre is eltenni. Akár csak régi tőkékről való „Alte Rebe” zweigeltet, ami gyümölcsös fűszeres ízével, érett fekete cseresznye illatával győzi meg borivót. Az üde ízek kedvelőinek a 2014-es olaszrizling és a chardonnay lehet kellemes meglepetés. A szüret is lassan véget ér és a szőlő szokásosnál magasabb cukorfokkal rendelkező leve nagy borok ígéretével kecsegtet.
A Herczeg család generációk óta műveli a szőlőt a Gaas (Pinkakertes) melletti szőlőhegyen, ahol a borászatról szóló első írásos emlékek Mátyás király idejéből származnak. A minőségi borászati munkát a jelenlegi borosgazda, Ronald Herczeg édesapja alapozta meg.
Ronald egészen fiatalon beleszeretett a szőlőbe, első borát kiskamaszként készítette. Kezdettől fogva minőségi borok születnek a keze alatt az azóta 5 hektárra növelt birtokon, és a hagyományok ápolása mellett nem idegenek tőle a modern megoldások, az izgalmas útkeresés sem. Ez látszik a borászat hagyományokat és az új friss ötleteket ízlésesen egyesítő épületein csakúgy, mint a pár éve nyílt Buschenschankon. Így nevezik a határ túlsó oldalán a kis szőlőhegyi borozókat. Melanie és Ronnie ízig-vérig vendéglátók, aki egyszer megismeri a hely vendégszeretetét, mindig szívesen jön ismét.
Örömmel és szeretettel várnak minden kedves vendéget – akár egy kiadós házi finomságokból álló kóstolóra, akár egy (két, három...) pohár kiváló minőségű borra. A buschenschankban természetesen lehetőség van termelői áron is megvásárolni borokat.
A buschenschankok jellemzően időszakosan, Dél-Burgenlandban általában évente 3-5 alkalommal vannak nyitva. Herczegék idén az októberi két időponton kívül még egy alkalommal várják majd vendégeiket.
2015. október 9-11
2015. október 16-18.
2015. november 5-8 ill
2015. 11.-15 – (már az újborral)
2015. december 4-8.
További információ:
+36 20 456 6978 http://www.weinherczeg.com
Keresse Herczegéket a facebookon is: