Hirdetés

20 éves a Herényi Kulturális és Sportegyesület (képsorozattal)

2014.06.01. 20:15

Szombaton kora délután a két évtizedes munka ünneplésére gyűltek össze az egyesület tagjai, barátok, ismerősök, támogatók.

Hirdetés

„Dolgozni csak szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”

Napra pontosan, 20 évvel ezelőtt kezdődött a történet. Szombathely Herény városrészén egy kicsi közösség úgy döntött, megmenti az 1932-ben épített művelődési házat a privatizáció elől. Civil egyesület vette kezébe, az akkorra már eléggé lepusztult kultúrházat. Aztán csendesen, de céltudatosan építkezett a Herényi Kulturális és Sportegyesület. A hétköznapok szorgos és néha fáradságos munkája, olyan civil központot kovácsolt össze, amire bármelyik település büszke lehetne. A sok megvalósított kezdeményezésük közül is kiemelkedik a mára már országosan is elismert Szent György naphoz kötődő Herényi Virágút.

A jeles eseményre eljöttek a szüleikkel az egészen kicsi gyermekek is, a mára már idősebb korosztályhoz tartozók, egykori városi képviselők és volt polgármester, egyesületi vezetők, helyi lakosok.  A virággal díszített bejárat feletti 20-as tábla határozottan jelzi, hogy a mai nap nem a rohanásé, a hétköznapi munkáé, hanem az ünneplésé.

 Szekér Tamás az egyesület elnökének nevét sokunknak nem kell bemutatni, elismert civil egyesületi vezető. Ünnepi köszöntőjéből kicsengett az a ma is határozott elszántság, a civil élet elkötelezettsége, ami a nagyszerű eredmények megvalósulásához vezetett. Ünnepi köszöntőjében utalt rá, hogy Herény speciális helyet foglal el Szombathely életében. „Se falu, se város”. Igen folytathatjuk a gondolatot. Ez maga Herény a hagyományaival, történelmi múltjával, lelkületével. A legnagyobb vívmányuk, amire méltán büszkék lehetnek, a korszerű Herényiek Háza. Lehet-e találóbb nevet adni egy olyan pezsgő élettérnek, ahol rendszeresen nyitott ajtóra talál a kultúrára, közösségi életre szomjazó ember. A régi ház képe mára már csak az idősebb generáció emlékében, a régi képeken és a termetes ünnepi tortán látható. A baráti jókívánságok, a tartalmas kulturális programot követően a gasztronómiai élvezetek következtek. Az egyesület és a támogatók jóvoltából, ízletes helyi specialitásokból, a saját építésű szabadtéri kemencében frissen sütött langallóval, malacpecsenyével birkapörkölttel és finom italokkal kínálták a vendégeket.

 Néhányan az egyesületből még ezen az ünnepen is szolgálták a közösséget. Aztán kora este a májusfa kitáncolásának szertartása következett. Nem csak az ünneplők táncoltak. Az erős férfikezekben, a fa is alaposan meg lett táncoltatva. A vidám ünnepi programot a római kor hangulatát árasztó épületben, közös táncmulatsággal, énekléssel zárták.

Holnaptól újra kezdődhetnek a munkával, a civil közösség építéssel teli hétköznapok. Mit is kívánhatnánk a kiváló közösségnek végezetül? Nagyon sok boldog születésnapot!

Szerző: György István Péter

Fotó: György Gábor István és György István Péter

 

Galéria

.