Hét százalékra csökkent a munkanélküliség Vas megyében

2011.09.14. 12:48

Vas megyében közel 2.020 betöltetlen álláshely volt augusztusban.

Mintegy 7 százalékra mérséklődött augusztusban a munkanélküliek aránya Vas megyében - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel szerdán.

Az év első hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 10,1 százaléka volt regisztrált álláskereső, azóta a nagyobb munkaerőigény miatt folyamatos csökkenés tapasztalható. A tendencia alól június jelentett kivételt, amikor a szezonális munkák beindulása miatt 6,9 százalékra csökkent az álláskeresők aránya.

Augusztusban 8.088 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 229 fővel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A munkanélküliek közel 80 százaléka a fizikai állományba tartozik, 40 százalékuk szakképzetlen. Nyolc általános iskolával vagy annál kevesebbel 32 százalékuk rendelkezik, míg a diplomások aránya alig haladta meg a 8 százalékot.

A nyilvántartásban szereplő álláskeresők közel 37 százaléka 45 év feletti, 15 százaléka pedig 25 évesnél fiatalabb. A pályakezdők aránya meghaladja a 9 százalékot; augusztusban 751 fiatal került sikertelen felvételi, vagy eredménytelen álláskeresés miatt nyilvántartásba. A pályakezdők közel 19 százaléka csak az általános iskolát végezte el, 33 százalékuk tette le a szakközépiskolai, 12 százalékuk pedig az érettségi vizsgát. A fiatalok 15 százaléka szakmunkás, a diplomások aránya 12 százalék.

Augusztusban a nyilvántartott álláskeresők közel 23,6 százaléka - mintegy 1.910 fő - már több mint egy éve nem dolgozott. A tartósan álláskeresők létszáma és aránya az egy hónappal korábbi és az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva is csökkent; idén júliusban a munkanélküliek 24,6 százaléka, egy évvel korábban pedig 27,6 százaléka volt hosszabb ideig munkanélküli. A regisztrált munkanélküliek közel 56 százaléka, mintegy 4.512 személy részesült idén augusztusban ellátásban; a júliusinál 148 fővel, a tavaly augusztusinál pedig 1.738 fővel kevesebben.

A munkalehetőségek 18-18 százaléka az egészségügy területén, a szociális ellátásban, valamint a feldolgozóiparban jelentkezett. Ugyancsak közel 18 százalékos a munkaerőigény a közigazgatás, a védelem, a társadalombiztosítás területén is. Az álláshelyek 9 százalékát a szállítás, raktározás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek.

Az augusztusban bejelentett 1.036 új álláshely közel 70 százaléka segéd-, illetve betanított munkára vonatkozott. Az üres állások 21 százaléka szakmunkát igényel, míg a legalacsonyabb, 10 százalék a szellemi munkahelyek aránya. A munkáltatók szellemi munkakörben kereskedelmi ügyintézőket kerestek. A cégek legnagyobb létszámban eladó, gyógyszergyártó gépkezelő, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, hentes, lakatos, forgácsoló, illetve felszolgáló, szakács munkakör betöltésére várták az álláskeresőket.

.