A Horváth Boldizsár Szakközépiskola 125 éve képekben

2015.02.02. 12:02

Sági József igazgató szerint a hagyomány kötelez.

Az iskola története 1889-re nyúlik vissza, amikor is a városvezetés elhatározta, hogy iskolát alapít. Kereskedelmi, pénzügyi intézmény lett, mert dinamikusan nőtt a város létszáma, erős polgárosodás zajlott, tehát igény támadt arra, hogy ilyen jellegű képzés induljon Szombathelyen. Végül 1890-ben indult meg a tanítás az akkor még csak földszintes, négy tanteremből álló épületben.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Az egykori fiúiskola

A lakosság gyarapodásával együtt a diákok létszáma és az iskola mérete is folyamatosan növekedett. Közben az évek alatt az iskola elnevezése is többször megváltozott, a képzés viszont szinte teljesen ugyanaz maradt végig - közgazdaságtan, könyvelés, pénzügy, melyhez a XXI. század elején csatlakozott az informatika. A megyében ma is kiemelkedőek ezeken a területeken.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Az iskolai homlokzat felújítása a 80-as években

Kezdetben csak fiúk jártak ide. Az 1940-es évek végén engedték meg először a lányoknak, hogy ők is beiratkozhassanak. Mára azonban az arány megfordult, mivel ez a terület elnőiesedett. Jelenleg 70-30 százalékos arányban a lány tanulók vannak többségben.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Címerezés az építőtáborban

Eredmények tekintetében a sok sikeres egyetemi felvételi mellett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeken (OSZTV) jeleskedik igazán az intézmény: többször voltak már első helyezettek különböző szakmai csoportokban. Ezen kívül az egyéb közismereti tantárgyakban (informatika, matematika) is a megyei elsők között szoktak szerepelni. S bár reáliskoláról van szó, az intézmény tanulói humán területeken, valamint számos sportágban egyaránt jeleskednek.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Felszerelés egykor és most

Az iskola 125 éves, és e jeles alkalomra számtalan rendezvénnyel készül. Az ünneplés már tavaly októberben elkezdődött, amikor a diákok a 125-ös számot formázó élőképet alakítottak ki az iskola előtt.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Az iskola diákjai 1930-ban és 2014-ben

Erre az évre támogatást kaptak a város oktatási bizottságától egy általános iskolásoknak szóló nyelvi vetélkedő lebonyolítására, melyet márciusban rendeznek majd meg. Ezen kívül terveznek egy 125 kilométeres kerékpártúrát, illetve a történelem érettségi napján a már hagyománynak számító honismereti vetélkedőt szintén megpróbálják összekötni a bűvös számmal. A legfőbb attrakció pedig a magyar szakosok által szervezett gálaműsor lesz.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

A 100 éves évforduló ünneplése (még cserépkályhával)

 „Nem sok intézmény büszkélkedhet ilyen múlttal, mint a mienk. 125 éves működésünk során a nagy nemzeti sorsfordulók mellett mindenekelőtt az egykori nagynevű pedagógusok és az általuk képviselt értékrend gyakorolt maradandó hatást az iskola életére. Éppen ezért kihívást jelent számukra az évforduló, hiszen arra törekszünk, hogy az intézmény további jubileumokat élhessen át sikeres működéssel, az eddigiekhez hasonló szellemben, hiszen a hagyomány kötelez”- mondja Sági József igazgató.

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

A konditerem átadása 1994-ben

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Egy szigorú és nagy tekintélyű tanár házaspár

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Az 1937-es emlékmű régen és most

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Az épület egykor és napjainkban

Horváth Boldizsár Szakközépiskola

Az iskolai zászló 1930-ból

.