Amikor a legkisebb is számít

2015.07.12. 23:41

Horvátország is próbálkozott a vasárnapi zárva tartás totális elrendelésével, az eredmény óriási bukás volt.

A bevásárlóközpontok vasárnap is nyitva tartanak a horvát tengerparton.

A nyár az idegenforgalom kiemelkedő időszaka.  A bevezetett rendeletnek köszönhetően már a magyar lakosság többsége tudja, hogy vasárnap nem tudnak a nagyobb bevásárlóközpontokban vásárolni.

Az idelátogató, átutazó turista a szupermarket bejáratánál olvashatja, vagy értesülhet az angol nyelvű óriásplakát feliratán keresztül: Üdvözöljük Magyarországon! Vasárnap zárva tartunk!

Az igaz, hogy a kisboltok rendelkezésre állnak, de az áruválaszték azokban lényegesen szűkebb keresztmetszetet képvisel. Az árak óvatosan kúsznak felfelé.

Az idősebb korosztály egy része még így is elégedett lehet a választékkal az 1960-70-es évek kereskedelmi kínálatához képest.

A nagyobb bevásárlóközpontok vasárnapi zárva tartása okoz azonban áthidalhatatlan kellemetlenségeket is. Történetesen, ha a hosszú útra történő indulás előtt vasárnap adja meg magát a gumi az autón és megnyúlik a cseréhez nélkülözhetetlen kerékkulcs, ami nem ritka kerékcsere esetén. Hívhatjuk segítségül az ismerősöket, kopogtathatunk a szomszédokhoz, a végén még sincs megnyugtató megoldás.

A hely, ahol eddig beszerezhettük az ilyen nélkülözhetetlen kellékeket, köszönhetően a rendeletnek, kötelezően zárva tart. Ha szerencsénk van, leggyorsabban a „zsibin” hozzájuthatunk az „CCCP” feliratú antik kerékkulcshoz. Ha későn ébredünk, és azonnal indulnunk kell a halaszthatatlan útra, jobb, ha egy mélyreható fohásszal kezdjük meg utunkat. Könnyen előfordul, hogy Murphynek lesz igaza: „Ami elromolhat, az el is romlik.” Hiába van nálunk a pótkerék, ha nincs kulcsunk hozzá.

Biztosan vannak más jellegű történetek is, amik hasonlóan a vasárnapi zárva tartáshoz kötődnek.

A tengerparton a nagy bevásárlóközpontok vasárnap 22 óráig nyitva tartanak.

Amikor a legkisebb is számít

Nekünk is van Balatonunk és vannak nagyobb tavaink is. Érdekes lenne most megvizsgálni, miképp hat ott a turizmusra ez az elvi alapon született rendelet.  A tényleges választ a fogyasztó, a turista néhány hónap múlva úgy is a rendeletalkotók tudomására hozza.

Könnyen előfordulhat, hogy a következő évben más célországot választ.

Szerző: György István Péter

Fotó: GyIP  + Konzum.hr