Hirdetés

Ő lesz Horvátország első női elnöke

2015.01.12

A 46 éves Kolinda Grabar Kitarovic az USA-ban érettségizett.

Hirdetés

A szinte véglegesnek mondható hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy Kolinda Grabar Kitarovic jobbközép ellenzéki politikus (a fotón) nyerte meg a horvátországi elnökválasztás második fordulóját - ő lesz az ország első női elnöke.

A horvát választási bizottság által 97,75 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott második fordulóban Grabar Kitarovic, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje a szavazatok 50,45 százalékát, míg Josipovic a voksok 49,55 szerezte meg.

Kolinda Grabar Kitarovic

A központi választási bizottsághoz még nem futottak be a külföldön leadott szavazatok, de ezek a voksok érdemben már nem befolyásolhatják az eredményt, ezért biztosra vehető Grabar Kitarovic győzelme.

Ivo Josipovic újságíróknak nyilatkozva elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének.

Ez volt Horvátország történetének legbizonytalanabb kimenetelű elnökválasztása.

Akárcsak az első fordulóban, a vasárnap tartott a másodikban is az utolsó pillanatig nem lehetett tudni biztosan, hogy ki győzött, hol az egyik, hol a másik jelölt vezetett hajszálnyi különbséggel. A szoros küzdelemben az ellenzéki politikusnak végül mintegy 23 ezer szavazatkülönbséggel sikerült megelőznie a hivatalban lévő elnököt.

A választási bizottság adatai szerint a második fordulóban a szavazásra jogosultak 58,91 százaléka, mintegy 2 millió 203 ezer ember járult az urnák elé, félmillióval több, mint az első fordulóban.

Kolinda Grabar Kitarovic 46 éves politikus és diplomata. 1968-ban született Fiumében (Rijekában). 1986-ban érettségizett az Egyesült Államokban. 1993-ban angol és spanyol szakon diplomázott a zágrábi bölcstudományi karon. 2000-ben kisdoktorit szerzett politikai tudományokból (értekezésének témája az amerikai-orosz kapcsolatok voltak Reagan elnöksége alatt, valamint a hidegháború vége). Grabar Kitarovic 2005-2008 között a horvát kormány európai integrációs és külügyminisztere, 2008-tól 2011-ig Horvátország washingtoni nagykövete volt. 2011 júliusától a NATO-főtitkár tanácsadója, ekkor családjával Brüsszelbe költözött. 1993-tól a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) tagja. Házas, két gyermek édesanyja.

Kolinda Grabar Kitarovicot örömujjongással és tapsviharral fogadták szavazói. A megválasztott államfő, aki január 19-én lép hivatalba, a választási eredményt értékelve elmondta: "Horvátország lesz az egyik legfejlettebb ország az Európai Unióban és a világon, és mi leszünk azok, akik kiemeljük a válságból". Kiemelte: harcolni fognak a nemzeti érdekekért. Grabar Kitarovic nemzeti összefogásra hívta fel a választókat, és megismételte, hogy mindenki elnöke kíván lenni. Többször hangsúlyozta, hogy az országnak hinnie kell magában, mert - mint fogalmazott - "Horvátország többet tud, és többet akar". Beszédét több alkalommal hazafias dalok szakították félbe.

Fotó: Znet.hr