Hirdetés

Zalaegerszeg: megszüntették a hulladéklerakó okozta szennyezéseket

2015.06.22. 17:05

Több mint 700 milliós beruházással sikerült megoldani. 

Hirdetés

Több mint 700 millió forintos beruházással sikerült megoldani Zalaegerszegen a búslakpusztai településrészen több mint tíz éve bezárt hulladéklerakó által okozott környezetszennyezést - mondta el a város alpolgármestere hétfőn, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

    Gecse Péter felidézte, hogy 1984-től a 2002-ben történt bezárásig a becslések szerint mintegy 400 ezer köbméter lakossági és ipari hulladékot helyeztek el a búslakpusztai depóban. Az aljzatszigetelés nélküli területről elfolyó csurgalékvíz azonban jelentősen szennyezte a környéket, ennek megállítására nyert a város 758 millió forint európai uniós támogatást.
    Hozzátette, hogy a bezárás után, 2009-ben rekultiválták a területet, azonban az aljzat szigetelése és a csurgalékvíz elvezetése továbbra sem volt megoldva, ezért a felszín alatti és a felszíni vizeket is tovább szennyezte. Zalaegerszeg önkormányzata 2013-ban nyerte el a szükséges összeget, és a beruházáshoz kapcsolódó sajtóanyag szerint több mint 50 millió forint megtakarítással végül 705 millió forintot használtak fel a munkálatokhoz az Új Széchenyi Terves támogatásból.
    Németh Tamás, a feladatot elvégző négytagú konzorcium projektvezetője kifejtette: a depó határán, a talajszint alatt 14,5 méter mély, 40 centiméter vastag résfalat építettek a szükséges technikai berendezésekkel együtt, hogy a keletkező szennyvizet felfogják, illetve meg tudják tisztítani. A tavaly nyáron kezdett és októberre lezárult munkákat 180 napos próbaüzem követte, s a mérések szerint a rendszer hatékonyan felfogja és kezeli az egykori szeméttelepből szivárgó szennyezett vizet.

.