Humán-Tár-Ház program a szombathelyi MMIK-ban

2010.10.25. 16:26

Többek közt a borturimus alapjaival ismerkedhetnek meg azok a hátrányos helyzetű emberek, aki részt vesznek az „Építő Közösségek”, közművelődési intézmények az élethosszig tartó tanulásért című projekt ingyenes képzésein Szombathelyen. Mintegy 22 és félmillió forintot nyert ugyanis a szombathelyi MMIK a Humán-Tár-Ház program tovább fejlesztéséhez.

 
A projekt kétszer 90 órás képzést valósít meg a Borturizmus alapjai (benne a pálinkafőzésre vonatkozó új ismeretek), illetve Nagykonyhai kisegítő profilokban. A szakképzésben hátrányos helyzetűek is részt vesznek. A projekt emellett célul tűzte ki egy 80 négyzetméteres Felnőttképzési Centrum kialakítását az MMIK-ban, megvalósítva ily módon az intézmény felnőttképzési akkreditálását is.
 
A sajtótájékoztatón Parais István, az MMIK szakmai igazgatóhelyettese elmondta: az MMIK rendkívül sikeres pályázó, 2005 óta több százmilliós pályázat forráshoz jutott. Kiemelte a Vasi Míves Tanodát, mely egymagában 100 milliós értéket képvisel.
 
Milánkovich György projektmenedzser elmondta: az elsősorban hátrányos helyzetűeket megcélzó kétszer 90 órás képzés keretében nagykonyhai kisegítői ismereteket és bor-, illetve pálinka turizmus alapjait oktatják majd, emellett jut forrás a www.humantarhaz.hu honlap fejlesztésre, illetve egy 80 négyzetméteres felnőttképzési centrum kialakítására. E projekt révén válhat az MMIK akkreditált felnőttképzési intézménnyé, mely aztán OKJ-s és egyéb képzéseknek ad majd helyet.
 
Zotterné Boda Erzsébet a projekt gazdasági vezetője a finanszírozást illetően kiemelte: a 22,5 millió forintos pályázat teljes egészében uniós támogatás, melyből az akkreditálási folyamatok mellett a felnőttképzési centrum kialakítására is jut pénz, de finanszírozni tudják pl a tanfolyamra járók egyéb költségeit is.
 
A borturizmus alapjait oktató Birkás István úgy véli: a bor és a pálinka örök találkozási pont,ezért is kapott helyet a képzésben a pálinkafőzésre vonatkozó új szabályozás. E mellett a hallgatók olyan fontos ismeretekkel ismerkedhetnek meg, mint pl a gyümölcstermesztés, tárolás, borászati eljárások, vendéglátás, gasztronómia, marketing alapjai.
 
Az egyenként 90 órás képzés kétharmadát a gyakorlati oktatás teszi majd ki 2011 tavaszától, a projekt 2012-ben zárul.

 

.