Az Alon tudósítójának volt szerencséje belecseppenni a katolikus Lengyelország vallási ünnepébe. Meglepő volt annak intenzitása.
Húsvét előtti csütörtökön érkezünk a lengyel nagyvárosba. Szállásunk az egykori zsidónegyed, a Kazimierz szélén, a Jozefa Dietlán van, néhány perc sétára a belvárosól.
Már első sétánkon mellbevágó a krakkóiak vallásossága. Amint belépünk a városfalon, az egyik templom előtt jókora tömeget látunk. Nem értjük, mi történik, miért nem mennek be. Aztán kiderül: nem férnek be többen.
Később több helyen is találkozunk ezzel a jelenséggel, annak ellenére, hogy egymást érik a templomok.
A vallási megnyilvánulás nemcsak mennyiségében furcsa a magyar szemnek. A templomokba betérők jelentős része láthatóan a fiatalok közül kerül ki. A miséken feltűnően sok a tízen- és huszonéves, de az is mindennapos jelenség, hogy a diákok, fiatalok az utcán sétálva kikapják fülükből az mp3-as lejátszót, besietnek az útjukba eső templomba, imádkoznak egyet, majd visszateszik a fülhallgatót.
Az igazi meglepetés azonban húsvét szombatján ér minket.
Mikor reggel 8 felé lefutok a sarki boltba kenyérért és tejét, azt látom, hogy mindenki kiskosárral közlekedik, benne kenyér, kolbász, tojás, ilyesmi. Különösen az öltönyös, húszas- harmincas férfiak kezében néz ki furcsán a csipkével leterített kis pakk.
Később kiderül, mi is ez az egész.
Húsvét szombatján a lengyelek templomi szentelésre viszik a kosarak tartalmát. Krakkó főterén, a Mária templom mellett több ezer kiskosár és azoknak gazdái várják az áldást; ami meg is érkezik bizonyos időközönként. Ekkor újra és újra megtelik a helyszín kosarakkal. Mindezt élőben közvetíti a televízió.
Később megtudjuk, a megszentelt élelmiszert a családok a vasárnapi mise után, közösen fogyasztják el.
Krakkó belvárosában, a Posztócsarnok mellett ilyenkor szabadtéri vásár is van, ahol a környékbeli kézművesek, virágárusok és a házi élelmiszerek vonulnak fel nagy számban.
A krakkói húsvéti hangulatot fokozandó megkóstoljuk a céklalevest (barszcs) és az áfonyaszósszal leöntött, kisütött füstölt sajtot.
Egy húsvéti krakkói kirándulás – annak ellenére, hogy néhány fokkal kevesebb van arrafelé ilyenkor - nemcsak igen kellemes, de sok mindent megmagyaráz a lengyel történelemmel kapcsolatosan is.