Hirdetés

Idén is górcső alá veszik a húsvéti termékeket

2015.03.19. 20:37

Erre kell figyelni a húsvéti bevásárlásnál

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az előző évek hagyományaihoz híven idén is meghirdette a szezonális ellenőrzéseket, most a húsvéthoz kapcsolódó termékeket veszi górcső alá. A vállalkozók már tudatosan várják a vizsgálatokat, így évről évre egyre kevesebb hibával találkozik a hivatal, és mivel a fogyasztók is figyelnek az ellenőrzésekre, így egyre inkább a szabályokat betartva zajlik a kereskedelem - közölte dr. Pleva György, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

Az élelmiszerbiztonság elég magas színvonalon áll itthon - folytatta, nem túl gyakoriak az élelmiszer általi megbetegedések. Ha előfordulnak, akkor is általában kiderül, hogy valamilyen illegális helyről származott az adott élelmiszer. A cél továbbra is a régi magyar színvonal visszahozása a húskészítmények, a pék- és tésztaáruk, a tej, illetve a tojás révén - hangsúlyozta.

Dr. Pleva György azt tanácsolta, hogy a fogyasztók inkább ott vásároljanak, ahol korábban már szereztek pozitív tapasztalatokat, így kevésbé érheti őket meglepetés. A terméken lévő jelöléseket minden esetben ajánlatos elolvasni, fontosak az összetevők és a termék megnevezése is, hisz meg kell felelnie a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak - magyarázta.

A húsvéti sonkára kitérve megállapította: a magyarok eléggé árérzékenyek, inkább az olcsóbb termékeket tekintik meg először, ám a minőségi termékekért általában többet kell fizetni, hisz drágább húsból készülnek. 

Tojás esetében a Baromfi Termék Tanács korábban létrehozott koronástojás védjegyét érdemes figyelni, hisz az azzal ellátottak a legjobb minőségű és a legjobban ellenőrzött termékek - mutatott rá Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára.