Folytatódik a napsütéses idő

2015.02.15. 16:37

Heti előrejelzés és orvosmeteorológia szombathelyi grafikonnal.

Heti előrejelzés és orvosmeteorológia.

A jövő héten folytatódik a napsütéses idő. A leghidegebb órákban még többnyire mínuszokra kell készülni, de nappal 10, a hétvégén néhol akár 12 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-vel.

Az országos, középtávú előrejelzés szerint a hétfőre virradó éjszaka képződött pára- és ködfoltok a déli órákra mindenütt feloszlanak. Napközben túlnyomóan derült idő várható, csapadék nem lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 6-10 fok között valószínű.


Folytatódik a napsütéses idő

Szombathely várható időjárása a jövő héten (grafikon: www.met.hu)

Kedden a Szeged-Komárom vonal mentén eleinte jobbára felhős idő várható, majd lassanként csökken a felhőzet, másutt kevesebb lesz a felhő, több a napsütés. Csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, néhol lehet hűvösebb. Nappal plusz 2-7 fokig melegszik a levegő.

Szerdán is többnyire derült lesz az ég, csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 8 és mínusz 2 fok között változik, de néhol hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 2-7 fok között alakulnak.

Az éjszaka, csütörtök reggel átmenetileg párássá válik a levegő, foltokban köd is képződhet. Csapadék nem lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet jobbára mínusz 7 és mínusz 2 fok között várható, de helyenként hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet plusz 3-9 fok között valószínű.

Folytatódik a napsütéses idő

Pénteken hajnalban, reggel párásságra, néhol ködre lehet számítani, de csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és 0, a maximumhőmérséklet plusz 4-10 fok között alakul.

Szombaton főként nyugaton, északon lehet néhol kisebb eső, zápor. A Dunántúlon helyenként megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 2 között alakul a hőmérséklet. Nappal 5-11 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap délen változóan felhős lesz az ég, néhol gyenge eső is előfordulhat. Északon kevesebb lesz a felhő, több a napsütés, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet 7-12 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.


Európában:

Február második felében a kontinens nagyobb részén a sokévi átlagnak megfelelő vagy annál enyhébb idő valószínű, több fokkal hidegebb délnyugaton lehet február utolsó hetében. Az elkövetkező két hét - az előrejelzés szerint - a Földközi-tenger délnyugati medencéjében lesz csapadékosabb az átlagosnál.


Orvosmeteorológia:

Fronthatást jelenleg nincs és a hét első felében sem várható. Az UV sugárzás gyenge. Pollenfigyelmeztetést pedig az alábbi növények ellen adtak ki: Éger, Fűzfa, Gombák, Kőris, Libatopfélék, Lórom, Mogyoró, Nyír, Parlagfű, Pázsitfűfélék, Platán, Útifű,  és Üröm.

Folytatódik a napsütéses idő

A napsütésben hajlamosabbak vagyunk vékonyabban öltözni, ugyanakkor ezzel együtt a szervezetünk fokozottabban ki van téve a vírusok támadásainak. Ráadásul a légszennyező anyagok is egyre többfelé feldúsulnak a légkörben, ami szintén a szervezetünk ellenálló képességét csökkenti. Fokozzuk a vitaminbevitelt, hogy ellenállóbbak legyünk a kórokozók támadásaival szemben! - figyelmeztet az Országos Meteorológiai szolgálat.

.