Szilveszterre itt lesz a fagy?

2015.12.25. 18:02

Az év utolsó napjaiban északkeletire fordul az áramlás és hideg levegő önti el hazánkat - olvasható az Időkép.hu és a Köpönyeg.hu előrejelzéseiben.

A napi.hu arról számol be, hogy a hetek óta tartó ködös időt követően markáns változás körvonalazódik december utolsó napjaira: egy igen erős anticiklon kialakulása kezd körvonalazódni a Skandináv-félsziget felett, mely jóval hidegebb, sarkvidéki eredetű levegővel áraszthatja el a Kárpát-medencét.

A lehűlés várhatóan december 29-én, kedden kezdődhet. Mértéke még nagyon bizonytalan, de az egyes előrejelzések átlagban akár 8-10 fokos lehűlést is adnak. A hideg, de száraz levegő így nagy havazást nem, de akár nappali fagyokat is hozhat - írja az Időkép.hu.

Szilveszterre itt lesz a fagy?

A Köponyeg.hu részletesebb előrejelzése szerint karácsony második napján a Dunántúlon ismét csökkenhet napközben a felhőzet és megszűnhet a párásság. Keleten - de főleg a Tiszántúlon - egész napos párafelhőzet lehet jellemző. Élénk lesz a déli szél. Nyugaton napos, tavaszias, 10 fok körüli enyhe idő lesz, keleten 3-6 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Lényeges időjárásváltozás egyelőre még vasárnap és hétfőn sem várható: nyugaton változóan, keleten erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Tartós köd elsősorban a keleti tájakon lesz.

Keddtől azonban egyre nagyobb valószínűség szerint északkelet felől hideg, sarkvidéki eredetű levegő érheti el a Kárpát-medence térségét. Fagyos idő jöhet.

.