Hirdetés

Meteorológiai szolgálat: az elmúlt tél volt a harmadik legmelegebb 1901 óta
alon.hu

Meteorológiai szolgálat: az elmúlt tél volt a harmadik legmelegebb 1901 óta

MTI

2020.03.04. 13:37

Hó nem nagyon esett az idei télen.

Hirdetés

Az elmúlt tél volt a harmadik legmelegebb az 1901 óta vezetett rangsorban; s voltak helyek ahol egész télen egy napon sem alakult ki egybefüggő hóréteg - többek között ezeket állapította meg legfrissebb, honlapján kedden közzétett elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kifejtették: az évszak középhőmérséklete 2,68 Celsius-fok volt, ami mindössze 0,04 fokkal marad el a második legenyhébb, 1997/1998-as tél középhőmérsékletétől. Mindhárom hónap középhőmérséklete országosan magasabban alakult az éghajlati normálnál. A december 3,1; a január 0,4; a február 4,8 fokkal lett melegebb a sokéves átlagnál.

Az országos napi középhőmérséklet decemberben és februárban általában több fokkal az átlag felett, januárban az átlag körül alakult. A legnagyobb "pozitív anomália" december harmadik hetében és február elején alakult ki, egyes napokon elérve a 10 fokot is. Ezen a télen országos átlagban a leghidegebb nap középhőmérséklete még mínusz 3 fok alá sem süllyedt - emelték ki.

Az egész tél legalacsonyabb hőmérsékletét, mínusz 14,5 fokot a szamosújlaki állomáson rögzítették december 6-án.

Később a tél folyamán többször is megdőlt a napi maximumhőmérséklet országos rekordja.

Az évszak legmagasabb hőmérsékletét, 21,1 fokot a Fertőrákoson rögzítették február 24-én.

Azt írták: csapadék tekintetében országosan a 2019/2020-as tél átlagosnak tekinthető, de a csapadék nem egyenletesen oszlott el az évszakok között. A december és a február a szokásosnál csapadékosabbak voltak, míg januárban az 1981-2010-es átlag fele sem hullott le.

A tél az ország északi felében sokfelé havazással kezdődött, majd jelentősen megenyhült az idő, és a csapadék a továbbiakban jellemzően eső formájában hullott. A karácsony előtti napokban mediterrán ciklonok okoztak kiadós esőt, és ekkor mérték az évszak legnagyobb napi csapadékösszegét is, ami 65,5 milliméter volt Bakonybél Somhegypusztán. Ez egyben új országos napi rekord is.

Januárban csapadék jobbára csak gyenge szitálás, ónos szitálás és hószállingózás formájában fordult elő, majd a hónap végétől fordult csapadékosabbra időjárásunk. Január 28-án egy hidegfront átvonulása során zivatarok, hózivatarok kíséretében lokálisan felhőszakadás, jégeső is előfordult, és Pécsen megdőlt az országos napi csapadékrekord.

A februárt gyakori frontátvonulások jellemezték többször viharos szél kíséretében, nagyrészt esővel, csak a hegyekben és északkelten fordult elő néhány alkalommal havazás. Országos átlagban 29 csapadékos nap volt 2019/2020 telén, ami eggyel kevesebb az 1981-2010-es átlagnál - közölték, de egyúttal megjegyezték: az ország déli és nyugati megyéiben többfelé egyetlen napon sem alakult ki összefüggő hóréteg a 2019/2020-as télen.

.