Megkezdték a lakosság kitelepítését - Két hurrikán közelít az Egyesült Államok déli tagállamai felé

Időjárási hírek

MTI

2020.08.23. 22:28

Az amerikai Louisiana államban megkezdték a lakosság kitelepítését a fenyegető hurrikán miatt.

Az Egyesült Államok déli tagállamában, Louisianában vasárnap megkezdték egyes, mélyebben fekvő vidékeken a lakosság kitelepítését a fenyegető hurrikán miatt.

A Mexikói-öböl mentén fekvő Louisianához két vihar is közelít: a Laura, amely egyelőre trópusi vihar erősségű és Puerto Ricónál okoz heves esőzéseket és nyomában áradásokat, és a Marco, amely 1-es erősségű hurrikánná erősödött. Marco nemcsak Louisianát, hanem Mississippit, Alabamát, sőt még Florida állam nyugati részét is fenyegeti.     

A Marco hurrikán az előrejelzések szerint hétfőn ér partot Louisianában. John Bel Edwards kormányzó vasárnap arra figyelmeztette a tagállamban élőket, hogy a hurrikán első széllökései már hétfőre virradóra, éjjel is lecsaphatnak, ezért az államban mindenütt kezdjék meg a felkészülést a természeti katasztrófára. A part mentén lévő, alacsonyan fekvő településeken a kormányzó kötelező kitelepítést rendelt el, egyben elrendelte a New Orleansnál horgonyzó hajók átszállítását más, biztonságosabb térségekbe.     

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) szóvivője, Earl Armstrong vasárnap bejelentette: már útnak indultak a szövetségi mentőcsapatok és felszerelések Louisiana fővárosába, Baton Rouge-ba és a texasi fővárosba, Austinba.      

 Az amerikai országos meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint közvetlenül a Marco hurrikán után ér partot a Laura trópusi vihar, amely várhatóan 2-es, vagy akár 3-as erősségű hurrikánként valószínűleg a texasi Houston-Galveston térségében ér partot, és fenyegeti Miamit, valamint Florida legdélibb vidékét, Key Westet is.

.