Gyengült hétfőre az Ida hurrikán az Egyesült Államokban

MTI

2021.08.30. 22:01

Továbbra is heves záporokra lehet számítani, amelyek életveszélyes áradásokat okozhatnak.

Trópusi viharrá gyengült hétfőre az Ida hurrikán az egyesült államokbeli Mississippi állam délnyugati részén, de továbbra is heves záporokra lehet számítani, amelyek "életveszélyes áradásokat" okozhatnak - jelentette be hétfőn az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC).

A hurrikán okozta károkról egyelőre nem készült el a pontos összesítés, de az amerikai média beszámolói szerint az Ida "letarolta" Louisiana államot miután partot ért a Mexikói-öbölnél fekvő louisianai Port Fourchonban. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli tagállam partjait. A hurrikán következtében a partvidéken található utak járhatatlanná váltak, ugyanis víz alá kerültek. A lezúduló csapadék nagy területeket árasztott el, a vihar fákat döntött ki, megrongálta az elektromos vezetékeket, amelynek következtében New Orleans városa sötétségbe borult.

Helyi idő szerint vasárnap az egész város áramellátása megszűnt, miután mind a nyolc távvezeték meghibásodott, amely áramot szállít New Orleansba - jelentette az Entergy Louisiana közműszolgáltató. Az egyesült államokbeli áramszünetek nyomon követésére létrehozott PowerOutage.us című honlap adatai szerint vasárnap késő este több mint egymillió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül.

LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere arra kérte a városban élőket, hogy maradjanak otthon, vagy a menedékhelyeken,   mert a városban - az áramszolgáltatás hiánya miatt - "bizonytalan a helyzet". Hasonlóképpen nyilatkozott Shawn Ferguson rendőrfőnök, aki éberségre intette honfitársait. Közölte azt is, hogy a rendőrség a fosztogatás megakadályozása végett megnöveli a járőrök létszámát.

A Louisiana államban található Lafourche megye kórházában az áramkimaradás miatt az egészségügyi dolgozók kénytelenek voltak manuálisan lélegeztetni az erre szoruló betegeket, és közben egy másik emeletre is el kellett költöztetniük őket.

A szintén Louisiana államban található Ascension megyéből jelentették ezidáig az egyetlen halálesetet. A helyi seriff irodája arról számolt be, hogy egy 60 éves férfi életét vesztette, amikor a vihar fát döntött a házára.

A vihar érkezése előtt szinte az összes tengeri olajkitermelést felfüggesztették, és Louisiana, valamint Mississippi államok partmenti kikötőit lezárták.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója hétfőn, a közösségi médiában közzétett közleményében azt üzente az állam lakosainak, hogy a hurrikán után a romok eltakarítása "meglehetősen hosszú megpróbáltatás lesz". Edwards szerint az állami erőfeszítések továbbra is az életmentésre irányulnak. "Nyilvánvaló, hogy az Ida hurrikán nagyon erős ütést vitt be. Megérkezése után sajnos mindent megtett, amit előzetesen ígértek vele kapcsolatban" - tette hozzá a kormányzó.

Edwards arról is írt: tisztában van azzal, hogy még mindig vannak, akik arra várnak, hogy kimentsék őket. Emberek ezreit, a Nemzeti Gárda tagjait és a szövetségi katasztrófaelhárítási ügynökség (FEMA) munkatársait vezényelték a tagállamba, hogy segítsenek a kutatásban és a mentésben. "Jelenleg több ezer ember tartózkodik vízimentőkön és hajókon, valamennyien kereséssel és  mentéssel foglalkoznak. Több tucat helikopter van a levegőben, és az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy eljussanak a segítségre szoruló személyekhez" - fogalmazott a kormányzó.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap este katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát a hurrikán pusztítása miatt, és a helyreállítási munkákhoz elrendelte szövetségi segély kiutalását - jelentette be vasárnap este a Fehér Ház. Az elnök vasárnap délután a FEMA washingtoni központjában elmondott beszédében ígéretet tett arra, hogy előteremtik az összes szükséges eszközt a mentéshez és a helyreállításhoz.

.