Olaszországba megérkezett az év első hőhulláma

MTI

2022.05.20. 21:07

A következő napokban 35 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérők higanyszála.

Az ókori hadvezér Hannibálról keresztelték el az idei év első olaszországi hőhullámát, amely a pénteki meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban 35 Celsius-fok fölé emeli a hőmérők higanyszálát, elsősorban Észak-Olaszországban.

A májusnak ugyanebben az időszakában megszokott hőmérsékletnél több mint tíz fokkal lesz melegebb szombattól. Az érzékelt meleget növelni fogja a levegő jelentős nedvességtartalma.

Az év első hőhullámát egy Afrikából érkező anticiklon okozza, amelyet az olaszországi meteorológusok az Alpokon átkelő pun hadvezérről, Hannibálról neveztek el.

A kánikulát mindenekelőtt Észak-Olaszországban lehet majd érzékelni, a Pó-alföldön, Milánó, Torinó, valamint Bologna városában és Szardínia szigetén.

Antonio Sano, a legnépszerűbb olasz időjárás előrejelzési alkalmazás alapítója rámutatott, hogy 1956 óta idén mérték a legmelegebb májusi éjszakát, 21 Celsius-fokkal az alpesi Bolzano városában.

A kánikula a jövő héten is folytatódik, de a hőséget hirtelen viharok kísérhetik.

Várhatóan a hétvégén tömegek szállják meg az olaszországi strandokat: már az előző szombat-vasárnap több mint tízmillióan napoztak a tengerpartokon. Kevesen mártóztak meg viszont a tengerben, amelynek a hőfoka az olaszok számára még nem elegendően meleg a fürdőzéshez.

A strandokra való belépéshez már semmilyen járványelőírás nem vonatkozik.

Egy napernyő és két napozóágy ára átlagosan 15 és 25 euró között mozog Olaszországban, de van, ahol ennek az összegnek a többszörösét is elkérik.

.