Emberéletet követelt a vihar Franciaországban

MTI

2022.06.05. 18:55

Egy harminc év körüli nőt sodortak el az áradások, majd gépkocsi alá szorulva vesztette életét.

Egy embert meghalt és 15-en súlyosan megsérültek a Franciaországot vasárnap virradóra sújtó heves viharokban, amelyek hatása a Météo-France meteorológiai szolgálat szerint a nap folyamán már csökkenőben volt.

A normandiai Rouenban harminc év körüli nőt sodortak el az áradások, majd gépkocsi alá szorulva vesztette életét - közölte a helyi önkormányzat.

Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta: a viharos időjárásnak 15 súlyos sérültje van, köztük egy 13 éves fiú, akinek az állapota válságos.        

A belügyminiszter kiemelte: húsz év óta először fordult elő, hogy az országnak ilyen jelentős területén egyszerre több vihar is kitört. Az anyagi károk közül megemlített egy hidat a nyugat-franciaországi Mayenne megyében, és bortermelő vidékeket az ország délnyugati részén.

A viharos időjárás szombat délutántól a 100-ból 65 megyét érintett, vasárnap 15 ezer háztartásban nem volt áramszolgáltatás. Helyenként a szél óránkénti sebessége elérte a 100 kilométert, az ország délnyugati részén pedig több centiméteres jégdarabok hullottak az égből, köztük a világhírű francia brandy, az Armagnac szőlővidékein.

Helyi termelők az AFP francia hírügynökségnek elmondták: 4-5 ezer hektárra becsülik a vihar által sújtott szőlőterületet, és több tízezer hektárnyi termőterületet is érintenek a viharkárok.

A Météo-France az ország jelentős részében vasárnap feloldotta a viharjelzést, már csak 25 északkeleti megyében lehet esőzésekre számítani.

A villámlásokról az egész ország területen készültek felvételek, amatőrfotósok a közösségi oldalakra olyan fotókat is feltöltöttek, amelyeken jól látszik, ahogyan a párizsi Eiffel-toronyba belecsap a villám.

.