Rendkívüli hőhullám érte el Franciaországot is

MTI

2022.06.14. 23:04

Az előrejelzések szerint legalább szombatig eltart, ami június első felében nagyon szokatlan az országban.

Helyenként 39-40 Celsius fokos hőmérséklettel rendkívüli és korai hőhullám érkezett kedden Franciaországba, s az előrejelzések szerint legalább szombatig eltart, ami június első felében nagyon szokatlan az országban.

Szakemberek szerint a héten várhatóan megdőlő rekord-hőmérsékletek a jövőbeni éghajlatot vetítik előre annak emberi és egyre költségesebb gazdasági vonzataival.

Az észak-afrikai országok felöl Spanyolország érintésével érkező forróság hatásai az ország délnyugati részén már kedden érezhetők voltak, ahol 34 és 36 fok közötti hőmérsékleteket mértek, s helyenként a 40 Celsius fokot is elérte a hőmérő higanyszála. A meleg levegő fokozatosan teríti be Franciaország teljes területét, pénteken és szombaton az ország északi részén is 30 és 35 fok közötti hőmérsékletek várhatók.

Elisabeth Borne miniszterelnök kedden a prefektusokkal és a regionális egészségügyi ügynökségekkel tartott egyeztetést követően jelezte, hogy a kormány minden elővigyázatossági intézkedést életbe léptet, és egy 500 millió eurós alapot is létrehoz az úgynevezett renaturációs (vissza-természetesítési) programok finanszírozására.  

"A jelentős, erős, korai és az év ezen időszakában példa nélküli hőhullámmal szemben a kormány elővigyázatosságra kér mindenkit, és beindítja a klímaváltozás következményeinek elhárítását előkészítő intézkedéseit" - jelezte a kormányülést követően Olivia Grégoire kormányszóvivő.

Az állami vasúttársaság, az SNCF azt közölte, hogy felkészült a hőségre, ellenőrzik a síneket és a vezetékeket, valamint több százezer palack víz áll rendelkezésre abban a reményben, hogy az utasoknak nem kell majd valahol órákat várakozniuk a forró napon.

Franciaországban a közelmúltban mértek már rendkívüli meleget júniusban, az abszolút rekord 2019-ben volt: akkor a déli Vérargues településen 46 Celsius fokot mértek árnyékban, de az június 28-án történt.

"Ez az első alkalom, hogy ilyen korán érkezik hőhullám, és először érjük el a 40 Celsius fokot ilyen korán az évben" - hívta fel a figyelmet kedden Olivier Proust meteorológus.

A hőhullám kifejezetten meleg és száraz tavasz után érte el Franciaországot, s kritikussá tette a talajszárazságot, és már erdőtüzeket is okozott.

.