Időjárás - Itt esett a legtöbb csapadék az éjjel

Időjárási hírek

MTI

2023.08.04. 14:58

Megvan az éjszakai felhőszakadás dobogósa.

Az éjszakai felhőszakadásban több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullott, a legtöbbet, 73,8 millimétert Gyöngyössolymoson mérték - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a közösségi oldalán.

A bejegyzésben azt írták: a heves esőzések hátterében az áll, hogy a térségben hullámzó frontrendszer előterében meleg-nedves "szállítószalag" húzódik, amely dél felől nagy nedvességtartalmú levegőt juttat az ország fölé.

Az éjszaka a legtöbb eső a Mátrában esett, a meteorológiai szolgálat automatája Gyöngyössolymoson 73,8 milliméter, egy megfigyelő pedig Parádon 73,2 milliméter csapadékot mért. A fővárosban a legtöbb csapadékot, 63 millimétert Kelenföldön mérték - tették hozzá.

Egy másik bejegyzésben arról számoltak be, hogy a hullámzó frontrendszer miatt Szlovéniában még több csapadék esett, volt, ahol 200 milliméter feletti értékeket regisztráltak.

Magyarországon augusztusban az északnyugati országrészben hullott a legtöbb csapadék, Szombathelyen eddig 87 milliméter. Ez már most bőven meghaladja az augusztus havi átlagos 60 milliméteres csapadékmennyiséget - írták, hozzátéve, hogy az éjszakai felhőszakadásban néhány helyen pár óra alatt lehullott ez a mennyiség.

.