Rendkívüli hőhullám sújtja Franciaországot

MTI

2023.08.22. 18:55

Szerdán és csütörtökön 39 és 42 fok közötti hőmérséklet várható az ország délnyugati részében.

Franciaországban folytatódott az "intenzív és tartós" kánikulai időszak kedden: az ország 100 megyéjéből 49-ben van hőségriasztás érvényben, míg négy déli megyében a legmagasabb szintű készültséget léptette életbe a Météo-France.

A francia meteorológiai szolgálat szerint az országban augusztus 15-e után még soha nem volt olyan meleg, mint hétfőn, amikor is az átlaghőmérséklet elérte a 26,63 Celsius fokot.

Az augusztus végi rendkívüli hőhullámban több éjszakai melegrekord megdőlt: a dél-franciaországi Mentonban a hőmérő higanyszála nem ereszkedett 30 Celsius fok alá, míg Nizzában 28,6 Celsius fokot mértek. Toulouse-ban és Maconban 23, Lyonban 21,5 fok volt éjjel.

A legmagasabb szintű riasztás kedden délután 3 órakor lép életbe Ardeche, Drome, Vaucluse és Gard déli megyékben, ahol az időjárás előrejelzés szerint a hőmérséklet várhatóan 40 és 42 Celsius fok között lesz. A Météo-France korábban narancssárga riasztást adott ki fél Franciaországra, arra hivatkozva, hogy a hőmérséklet az érintett megyék többségében 35 és 38 Celsius-fok között alakul majd.

A minimum hőmérsékletek a következő napokban sem ereszkednek 20-22 Celsius fok, helyenként 23-25 Celsius fok alá, elsősorban a nagyvárosokban - figyelmeztetett a Météo-France.

A kánikulai meleg a hét második felében is uralni fogja Franciaországot, szerdán és csütörtökön 39 és 42 fok közötti hőmérséklet várható az ország délnyugati részében és a Rhone völgyében, míg péntektől már enyhülést jelez előre a meteorológiai szolgálat.

.