Zárva maradhat a világ legszárazabb és legforróbb térsége

MTI

2023.09.05. 10:03

A nagy mennyiségű és szokatlan eső drámai nyomokat hagyott a térségen

Akár három hónapig is zárva maradhat a világ legszárazabb és legforróbb térsége, a Nevada és Kalifornia állambeli Death Valley Nemzeti Park a látogatók előtt az augusztusi rendkívüli eső okozta károk miatt - közölték illetékesek hétfőn.

Augusztus 20-án a Death Valley (Halál-völgy) területére a Hilary trópusi vihar mintegy 60 milliméter esőt hozott, ami megegyezik az évi átlagos csapadékmennyiséggel.

A sajtónak nyilatkozó nemzeti parki illetékesek szerint az eső drámai nyomokat hagyott a térségen. Matthew Lamar, a nemzeti park járőre elmondta, hogy a 60 milliméter eső nem tűnhet soknak, de ebben a térségben súlyos károkat okoz, mert nem tud elszivárogni.

Az eső új vízmosásokat alakított ki, súlyos sziklákat mozdított el helyükről és számos helyen alámosta vagy elmosta az utakat.

A kiterjedt, csaknem 14 ezer négyzetkilométer területű nemzeti parkban található 2250 kilométer hosszúságú úthálózat mintegy kétharmadát érintette az ítéletidő, ide értve a parkon áthaladó főutat is. A helyreállítás 6 millió dollárba (mintegy 2 milliárd forintba) kerülhet - közölte a kaliforniai állami közlekedési hivatal.

A nemzeti park korábban azt közölte, hogy a turisták által leginkább látogatott látványosságok, mint a Scotty's Castle spanyol stílusú sivatagi villaépület nem károsodott, és a világon már csak itt élő ikrázó fogaspontyok állománya is megmaradt. Az alig 4 centiméter hosszúságú halak a Death Valley tengerszint alatt fekvő tavaiban élnek.

A Death Valley-hez fűződik a Földön valaha mért legmagasabb hőmérséklet, az 1914-ben feljegyzett 57 Celsius-fok.

.