Megérkezik a hidegfront - Másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre

Várható időjárás

MTI/met.hu - Időjárás

2023.11.03. 01:27

Viharos szélre, heves zivatarra jégesőre számítson. Mutatjuk, hol.

Átvonul felettünk a Ciaran viharciklon hidegfrontja, de már legyengült formában. Sokfelé várható eső, záporeső, sőt helyenként zivatar is.

Viharos széllökések várhatók pénteken a délkeleti országrészben: az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki óránkénti 90 kilométerest meghaladó széllökés veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád vármegyék területére.

Figyelmeztető előrejelzés - Széllökés

Időjárás-előrejelzés - Több hullámban jön a zivatar és a felhőszakadás
Figyelmeztető előrejelzés - Széllökés - Forrás: met.hu

Egyre nagyobb területen erőre kap a déli, délkeleti szél, amelyet csütörtök éjszakától leginkább az Észak-Dunántúlon, illetve az Alföldön kísérhetnek akár több helyen is viharos - óránkénti 60-85 kilométeres, főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a péntek délelőtti, déli órákban délkeleten akár óránkénti 85-90 kilométeres - széllökések.

Pénteken napközben lassan északnyugatira fordul a szél, amely a nap második felében fokozatosan veszít erejéből.

Figyelmeztető előrejelzés - Zivatar

Figyelmeztető előrejelzés - Felhőszakadás
Figyelmeztető előrejelzés - Zivatar - Forrás: met.hu

A péntek hajnalban nyugat felől érkező, majd napközben az országon átvonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek, legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani.

Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre

Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre
Időjárás-előrejelzés péntek délelőttre - Forrás: met.hu

A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék, viharos széllökések, illetve apró szemű jégeső társulhat. Alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat. Az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Kisalföldön akár területi átlagban is elérheti, meghaladhatja a 20 millimétert a pénteken lehulló csapadék mennyisége.

Időjárás-előrejelzés péntek délutánra

Időjárás-előrejelzés péntek délutánra
Időjárás-előrejelzés péntek délutánra - Forrás: met.hu

A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok, 13 és 22 fok között valószínű. Az északnyugati tájakon már a reggeli órákban beállhat a csúcsérték.

.