Az idei volt a második legmelegebb karácsony Hollandiában

MTI

2023.12.27. 12:04

Az idei karácsony magas hűmérsékleti rekordjait mindkét nap a kora reggeli órákban mérték a nyugati-délnyugati szélnek és a vastag felhőtakarónak köszönhetően.

Az idei karácsonyi időszak volt a második legmelegebb Hollandiában a feljegyzések 1901-es kezdete óta - jelentette a Weeronline, meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat adataira hivatkozva az NL Times című angol nyelvű holland hírportál szerdán.

A beszámoló szerint a mérések kezdete óta a legmelegeb december 25-ét és 26-át is az Utrechthez tartozó De Bilt városrészben mérték, ahol karácsony első napján 12,5 Celsius-fokra, karácsony másnapján pedig 11,3 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

A Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) adatai szerint az országos hőmérsékleti rekordértéket 2015-ben mérték, amikor a karácsonyi átlaghőmérséklet 14 Celsius-fok volt, azt megelőzően 1997-ben pedig átlagosan 12,8 Celsius-fok.

Az idei karácsony magas hűmérsékleti rekordjait mindkét nap a kora reggeli órákban mérték a nyugati-délnyugati szélnek és a vastag felhőtakarónak köszönhetően. Közölték, hogy az enyhe idő néhány napig még kitart a továbbra is szeles időjárás miatt. Hétvégére azonban kissé lehül, napközben 7 és 9 fok között, éjszaka pedig 4 fok körül alakul majd a hőmérséklet. December 31-én és újév napján fagy lehetséges - írták. Az időjárás várhatóan esős és szeles marad január 5-ig - tették hozzá.

.