Halálos áldozatokat követelt az Isha vihar Nagy-Britanniában

MTI

2024.01.22. 23:15

Kedd este újabb vihar várható, a vasúti forgalmat ismét leállítják.

A brit hatóságok hétfő esti beszámolója szerint két halálos áldozata van az Isha nevű viharnak, amely előző éjjel érte el Nagy-Britanniát, és hétfőn is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott országszerte.

A brit meteorológiai szolgálat mérései alapján a leghevesebb, óránként 172 kilométer sebességű széllökést a kelet-skóciai Dundee városa közelében, a Tay folyó hídján mérték.

Az északkelet-angliai Brizlee Wood légvédelmi radarállomása óránkénti 159 kilométeres szélsebességet rögzített, de délebbre is gyakoriak voltak a 90-120 kilométeres sebességű széllökések.

A skót rendőrség hétfői beszámolója szerint Skócia középső térségében, Falkirk városában egy 84 éves férfi életét vesztette, amikor az autó, amelyben utazott, egy kidőlt fának ütközött.

Észak-Írország északi vidékén, Limavady városában ugyancsak egy idős férfi halt meg, amikor járművére a vihar rádöntött egy fát.

Nagy-Britanniában csaknem 350 ezer, Írországban 235 ezer lakóingatlanban és vállalati létesítményben szűnt meg az áramellátás, de Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint a nap folyamán a legtöbb helyen sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

Az északi országrészben, főleg Skóciában még hétfőn is akadozott a vasúti közlekedés. Skóciában vasárnap estétől hétfő délelőttig elővigyázatossági okokból teljesen leállították a vonatforgalmat.

A skót állami vasúttársaság (ScotRail) hétfő este bejelentette, hogy kedd éjszakától előreláthatólag szerda délelőttig ismét leállítja a vasúti forgalmat, ezúttal a Jocelyn nevű újabb vihar miatt, amely várhatóan kedd este éri el Skóciát.

A Jocelyn lesz Nagy-Britanniában a tizedik olyan vihar szeptember óta, amely ereje miatt külön nevet kapott. A brit meteorológia ismertetése szerint ha augusztusig még két, névvel ellátott vihar eléri az országot, akkor a 2023-2024-es viharszezon megdönti a jelenlegi rekordot.

Nagy-Britanniában 2015 óta nevezik el a különösen erős viharokat, és a mostani rekord éppen az első évben született, amikor tizenegy vihar kapott nevet.

.