Hú, de cudar idő várható szerdán

Várható időjárás

met.hu/alon.hu - Időjárás

2024.01.16. 23:47

Aki megteheti, ki se tegye a lábát.

Ónos eső veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére másodfokú figyelmeztetést és további kilenc megye területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára a HungaroMet Nonprofit Zrt.

Figyelmeztetés szerdára - Ónos eső

Figyelmeztetés szerdára - Forrás: met.hu
Figyelmeztetés szerdára - Forrás: met.hu

Szerdán a késő hajnali óráktól délnyugat felől - jellemzően kis mennyiségű - vegyes halmazállapotú csapadék érkezik átmeneti ónos esővel, amely a legtöbb helyen napközben esőbe megy át, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár szerda estig, éjfélig is vegyes csapadék hullhat.

Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos, vagy fagyott eső fordulhat elő, de az idő előre haladtával egyre inkább az eső valószínű. A térség északi részén, illetve a Nyírségben a kezdeti havazásból 3 centiméteres hóréteg is kialakulhat, az északi határvidéken akár ezt is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága.

Időjárás-előrejelzés szerda hajnal

Időjárás-előrejelzés szerda délelőttre - Forrás: met.hu
Időjárás-előrejelzés szerda délelőttre - Forrás: met.hu

Az ónos eső, illetve a fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek, néhány tized milliméternek ígérkezik ezeken a tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a szerdai nap második felében az 1 millimétert is meghaladhatja.

Ezért Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területére szerdára másodfokú figyelmeztetést adtak ki ónos eső veszélye miatt, míg Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy és Tolna megyék területén az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára. 

Időjárás-előrejelzés szerda délutánra

Időjárás-előrejelzés szerda délutánra - Forrás: met.hu
Időjárás-előrejelzés szerda délutánra - Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint délen, délnyugaton kialakult sűrű köd az éjszaka folyamán tartósan megmaradhat arrafelé, de szerdán napközben várhatóan mindenhol javulnak a látási viszonyok. A HungaroMet ezért szerdára tartós, sűrű köd miatt Baranya, Somogy és Zala vármegyék területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Figyelmeztetés szerdára - Tartós, sűrű köd

figyelmeztetés, sűrű köd
Figyelmeztetés szerdára - Tartós, sűrű köd - Forrás: met.hu

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -3 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +11 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel. A csúcsérték várhatóan az esti órákban áll be.

.