Viharok, havazás és hófúvás sújtja az Egyesült Államok északi területeit

MTI

2024.03.25. 09:58

A legnagyobb havazást északkeleten várják, egyes helyeken akár 60 centiméter friss hóval.

Szokatlanul erős tavaszi havazás és hófúvások miatt időjárási riasztást adtak ki az Egyesült Államok északi területeinek nagy részére, valamint egyes déli államokra is.

Kalifornia és Nevada állam határvidékén a Sierra Nevada hegységben óránkénti 150 kilométer sebességű szelet jeleztek, 30 centimétert meghaladó friss hóval. A télies időjárási viszonyokra vonatkozó figyelmeztetés Arizona és Új-Mexikó állam északi területeire is érvényes hétfőig.

A vihar az ország északi államaiban, Montana-tól, Minnesota-n, Wisconsin-on keresztül az északkeleti New Hampshire-ig, és Maine-ig érezteti hatását jelentősebb hóréteggel. A legnagyobb havazást északkeleten várják, egyes helyeken akár 60 centiméter friss hóval.

További északkeleti államokban a hidegfront esőzéssel érkezett meg szombaton, többi között New York egyes részein áradásra adtak ki figyelmeztetést.

Szombaton New York város repülőterein sok járatot törölni kellett.

A hidegfront érintette a főváros, Washington környékét is, ahol vasárnap a napsütés ellenére sem haladta meg a 10 fokot a csúcshőmérséklet, a hajnali órákban pedig erős fagyot tapasztaltak a helyiek.

Meteorológusok megjegyezték, hogy a komoly télies vihar ugyan szokatlan tavasszal, de az ország középső, északi államaiban, Minnesota és Wisconsin államokban az idén minden idők legenyhébb telét tapasztalták.

Az esős időjárás a hétvégén segítette Virginia állam hegyvidékén a kiterjedt erőtüzek oltását. A lángok az előző hét szeles és rendkívül száraz időjárásában keletkeztek az Appalache-hegység területén, a Shenandoah folyó völgyének közelében.

.