Egészségügyi riasztás van érvényben Rómában

MTI

2024.04.02. 15:44

A sivatagi homokkal telített levegő miatt.

Időjárási és egészségügyi riasztás van érvényben Rómában csütörtökig a sivatagi homokkal telített levegő miatt - közölte kedden az olasz környezetvédelmi hivatal.

A napokban Afrikából érkezett homokvihar hatására Róma egész területén a levegő homoktartalma meghaladta a 100 mikrogrammot köbméterenként, ami a megengedett érték háromszorosa. A homok a levegőben pollenekkel, baktériumokkal, gombákkal, valamint kipufogógázokkal keveredik, ami az emberi szervezetre veszélyes.

A főpolgármesteri hivatal ajánlása szerint gyerekeknek, várandós nőknek, időseknek, szív- és légúti betegségben szenvedőknek nem ajánlott a szabadban tartózkodni. A kültéri testedzés sem ajánlott. A Corriere della Sera napilap római kiadása "rémálom szmogról" írt.

Az afrikai levegővel nagycsütörtökön érkezett homok teljesen belepte az utcákat, az épületeket, a járműveket. Riasztást már korábban is adtak ki, ezt most csütörtökig meghosszabbították. A hatóságok nem tartják kizártnak, hogy a helyzet további súlyosbodásával korlátozni kell a gépjármű-közlekedést.

A homokot az erős, meleg szél egészen Észak-Olaszországig fújta: az Alpokban és a Dolomitokban a hótakarót sárgásbarnára színezte.

.