Hirdetés

Illetékmentessé válik a gazdaságátadás

2010.08.15. 17:03

Hétfőtől adó és illetékmentesen, apáról fiúra szállhat a családon belüli gazdaság, ekkor lép hatályba az erről szóló új rendelkezés.

Hirdetés

Hétfőtől adó és illetékmentesen, apáról fiúra szállhat a családon belüli gazdaság, ekkor lép hatályba az erről szóló új rendelkezés, amely pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárca a nyár elején kezdeményezte az illetéktörvény módosítását. Mint írták, az új jogszabály segíti az egymást követő nemzedékek kapcsolatának erősödését, a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását.

Mentes a vagyonátruházási illeték alól a termőföld, a tanya, és a mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivett terület, építmény (magtár, istálló) valamint ingó - ide értve a gépjárművet és a pótkocsit is - tulajdonának, illetve vagyoni értékű jognak a megszerzése közeli hozzátartozóknál.

Az illetékszabályok módosítása elősegíti, hogy a tradicionálisan mezőgazdasági tevékenységből élő családokban többletteher viselése nélkül, - ne csak öröklés jogcímén, - átörökíthető legyen minden, ami a mezőgazdasági tevékenység folytatásához szükséges.

A törvény összhangban áll az európai vidék- és agrárpolitikával, amelynek alapjait az egyéni és családi gazdaságok adják - közölte a szaktárca.