Ingyenes lesz az összes autópálya-vécé Ausztriában

2012.07.16. 21:08

Sem a benzinkutak, sem a pihenőhelyek nem kérhetnek pénzt. Az üzemeltetők a fejüket vakarják.

Ha ön a nyár második felébe indul útnak Ausztriába vagy azon keresztül, megkönnyebbülhet egy kicsit, mivel ingyen könnyebbülhet meg az osztrák autópályák mellett. (Nem szóismétlés, csak egy gyenge szóvic.)

A kellemes változás előidézője az autópályákat működtető ASFINAG, amely – ahogy arról az Austriantime.at hírportál beszámol – egy most rendelettel tiltotta meg, hogy az autópályákmenti benzinkutak és egyéb szolgáltatások pénzt kérjenek a mellékhelyiségek használatáért.

A tiltás vonatkozik az „önkéntes hozzájárulás” szedésére is, mondván, az pszichológiai nyomásnak számít.

Amennyire örülnek az autósok, annyira vakarják a fejüket az üzemeltetők, akik egyelőre nem tudják, miből teremtik elő a takarítási és egyéb működtetési kiadásokat.

„Ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos napon 1500, egy forgalmasabb napon 4000 ember fordul meg minden egyes vécében, belátjuk, hogy hatalmasak a költségek” – nyilatkozta Harald Pfleger, a stájer kereskedelmi kamara benzinkút tagozatának a szóvivője, aki még bízik benne, hogy tárgyalásokon lehet finomítani a rendeleten.

Stefanie Grafenauer, az ASFINAG főnöke azonban meglehetősen eltökéltnek látszik. „A működtetők négy hetet kapnak, hogy eltűntessék a feliratokat. Utána szigorúak eszünk” – mondta.

.