Hirdetés

A Premontrei-generációk: tudósok, tanárok, diákok

2016.04.12. 08:55

Az alma meg a fája.

Hirdetés

„Premontrei tudós tanárok és híres diákok” - ezt a címet viselte az a konferenciával egybekötött házi vetélkedő, amelyet április 7-én rendezett a Premontrei gimnázium.

A program előzménye az iskola tavalyi, jubileumi tanévében meghirdetett „Premontrei tudós tanárok” verseny, amelynek témája idén kibővült azoknak a később híressé vált kutatóknak, íróknak-költőknek vagy nyelvészeknek a munkásságával, akik egykor a gimnázium tanulói voltak. 

Ezúttal öt csapat versengett a dobogós helyezésekért, mindegyik csapat egy-egy hajdani premontrei diák életművét dolgozta fel Prezi- vagy ppt-bemutató segítségével. Az előadások során a csillagász Detre László, az író-költő-kritikus Németh Andor, a szótárkészítő Országh László, a nyelvész-pedagógus Palkó István és a klasszika-filológus Szenczy Imre szellemi hagyatékáról hallhatott a diákközönség, valamint a négytagú zsűri: Fazakas Zoltán Márton O.Praem. csornai apát, Véghné Busics Hilda igazgató, Varga Mária történelem munkaközösség-vezető és dr. Bakó Balázs.

A helyezések sorrendjét az életművek ismertetéséért, valamint a bemutatókat követő tesztért kapott pontok együttesen határozták meg.

Az elsőséget a Detre László–csapat szerezte meg, a diákok felkészítői Bödör Judit és dr. Melegáné Somogyi Tímea tanárnők.

Második helyen a 11.C osztály Németh Andor munkásságát feldolgozó csapata végzett,

a képzeletbeli bronzérmet pedig Hancz Gábor Tamás atya diákjai kapták, akik Szenczy Imre életművével foglalkoztak.

A versenyt azonban nemcsak az igényes bemutatók tették különlegessé, hanem a programot jelenlétükkel megtisztelő vendégek is: a konferenciát dr. Simonné Pável Judit, a nyelvész és néprajzkutató, egykor szintén premontreis diák Pável Ágoston lánya nyitotta meg közvetlen hangú, fotókkal és anekdotákkal illusztrált visszaemlékezésével. A hallgatóság soraiban ott ült Pável Ágoston unokája is, Fodorné Simon Veronika tanárnő, aki történetesen a Premontrei gimnáziumban tanít és aki ezen a délelőttön felkészítő tanárként segítette a Palkó István-csapat munkáját…

Dr. Simonné Pável Judit mellett foglalt helyet a vendégek asztalánál a csillagász Detre László lánya, Detre Villő is, aki Budapestről érkezett, hogy édesapjával kapcsolatos gyermekkori emlékeinek felelevenítésével még közelebb hozza a Premontrei diákjai számára a tudós Detre László életművét: a családtörténetek hallatán a csillagász figurája mellett megjelent a focirajongó apa és férj alakja is.

A Premontrei tudós tanárok és diákok verseny megrendezőinek egyik célja a hagyományalapítás: fontos, hogy az iskola tanulói megismerjék azoknak a múltbeli tanároknak és diákoknak a munkásságát, akikre méltán büszke a Premontrei. Fontos azonban az is, hogy az intézmény történelméhez kapcsolódó személyek sikerükkel, történetükkel követendő mintát nyújtanak a ma tanulóifjúsága számára, biztosítva ezzel azt a folytonosságot, amely a megidézett múltból a mi jelenünkön át az értékeket kereső, őrző és továbbéltető  jövő felé mutat.

Szakály Szilvia, tanár

Galéria

.