Március idusán Erdélyben

2016.03.23. 10:19

Március közepén az SZMSZC Puskás Tivadar Szakképző Iskolájából 40 diák és kísérő tanáraik Erdélyben jártak. A Határtalanul pályázat adta a lehetőséget az 5 napos utazáshoz, melynek fő állomása Sepsiszentgyörgy volt. Az ott működő Puskás Tivadar Szakképző Iskolával vették fel a kapcsolatot, a közös névadóról gyűjtöttek ismereteket, tervezték a közös projektterméket, egy telefonhírmondó makettjét.

Első napon az utazás mellett jutott idő Arad és Vajdahunyad városában egy rövid nézelődésre. Megtekintettük a 48-as emlékművet és a 13 aradi vértanú emlékművét is, majd a vajdahunyadi várat.

Március 15-én együtt ünnepelték az 1848-as forradalom évfordulóját: a két iskola tanulói közösen adtak ünnepi műsort. Öröm volt látni az együttműködést, egymásra figyelést.

Délután részt vett a csoport a sepsiszentgyörgyi városi ünnepségen, melyen huszárok, cserkészek felvonulása után színvonalas műsor következett a város főterén. Tanulóink megtapasztalhatták, milyen méltósággal ünneplik az erdélyi magyarok a magyar ünnepet, rácsodálkoztak a több ezres tömegre, mely összegyűlt a megemlékezésre. Valamennyien meghatódva és megrendülve énekeltük együtt a hatalmas tömeggel a magyar, majd székely himnuszt. Utazásunk egyik meghatározó nagy élménye volt ez az ünnep.

A következő napokon lehetőségünk nyílt a pályázati programban kirándulásokra is. Jártunk diákjainkkal Törcsváron, ahol megtekintettük Drakula várát, Brassó városát a belvárosi séta mellett a magasból is megcsodálhattuk: felvonóval jutottunk fel a város hegyére, a Cenkre, ahonnan fenséges kilátás nyílt a városra.

Következő kirándulásunkon Tusnádfürdőt és környékét ismertük meg, majd Nyergestető következett, ahol a 48-as honvédek tiszteletére állított kopjafákra mi is kötöttünk nemzeti színű szalagot. Nagy élmény volt a délutáni napsütésben a Szent Anna tó szépségében gyönyörködni.

Hazafelé megálltunk Fejéregyházánál a Petőfi-emlékműnél, majd Segesvár, Marosvásárhely és Kolozsvár néhány nevezetességét néztük meg.

Tartalmas napok voltak a csoport számára ezek a napok. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk, újra megtapasztalhattuk, hogy a létező országhatárok nem szakítják el egymástól a magyarokat, éljenek bár egymástól ezer km-re is.

Szeretettel várjuk a pályázat második szakaszában a sepsiszentgyörgyi partneriskola 40 fős diákcsoportját iskolánkba, városunkba április 4-én.

.