Június közepére elkészül az új szombathelyi városliget

2015.03.10. 16:20

Már szerkezetkész a Csónakázótó második hídja, heteken belül befejezik a csónakkikötő építését.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia (ivs) harmadik részének keretében történik Szombathelyen a Csónakázótó és környékének felújítása.

A közel 760 millió forintos összköltségű projektből bővítik és felújítják az Illés Akadémiát, a Mesevár Óvodát, a Csónakázótónál rendezvényhelyszínt létesítenek, és új lesz a csónakkölcsönző is. A tó környezete megszépül: új utak, zöldfelületek jönnek létre és felújítják az emlékmű alatti parkolót.

Néhány hónap alatt nagyot változott a helyszín. Bár most már a szigetre nem lehet bemenni a munkálatok miatt, egyre jobban körvonalazódik, hogy fog kinézni az új városliget. Az biztos, június közepére elkészül minden felújítás – mondták a kivitelezők Puskás Tivadar polgármesternek és Koczka Tibor alpolgármesternek a kedd délutáni helyszíni bejáráson.

Jó hír a futóknak, sétálóknak, hogy a tó körüli sétány világítása már elkészült.

Mndenki megnézhette azt az új épületet, amelynek földszintjén új csónakkölcsönző és a nyilvános mellékhelyiség kap helyet, a felső szinten presszó fog üzemelni.

A tavon éppen a cöpölözés folyt, mellette az épületen dolgoztak a munkások. Az alsó rész heteken belül, a felső, magánkézben lévő rész körülbelül május végére készül el.

Nagy falat volt ennek a résznek a megépítése, több fát ki kellett vágni az épülethez és a parkolóból a tóhoz levezető rámpa kialakításához. A kivágott fákat idővel újakkal pótolják.

A szigeten az új sétány nyomai már jól látszanak. Új növényeket telepítenek és világítás is lesz május közepére. A sétányt úgy próbálták kialakítani, hogy a korosabb fáj gyökerei ne sérüljenek.

A régi csónakkölcsönző helyén napozóstég épül.

Az új híd szerkezetkész állapotban van, még burkolat és korlát kell rá. A május közepi határidőre el kell bontani az ideiglenes átkelőként funkcionáló földtöltést, utána lehet csak közlekedni a hídon.

A legtöbb határidő május közepe-vége, így a kisebb csúszások beleszámolásával június középre készül el az új Csónakázótó és környéke.

.