Januártól indul a járási rendszer, bővül kormányablak hálózat is

2012.11.20. 19:00

Szombathelyen a vasútállomásra és a Derkovits lakótelepre is terveznek kormányablakot. Még nem tudni, kik lesznek a járási vezetők.2013 januártól új államigazgatási egységek jönnek létre, a járások, egyben megkezdik működésüket a járási hivatalok. Ezen hivatalok biztosítják a jövőben a kapcsolatot állam és állampolgár között – hangzott el azon a konferencián, melyet a megyei sajtó képviselőinek szervezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium november 20-án.

Fotó: Szűcs Brigitta Z.
Fotó: Szűcs Brigitta Z.


Tradíciót ígért modern eszközökkel a januártól felálló járási rendszerben Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter, egyben egy udvarias és pontos ügyintézésben jeleskedő hálózatot, melynek segítségével 2013 végére közel 300 kormányablak várja az embereket országszerte egyablakos rendszerben.

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár szerint a legfontosabb, hogy helyreálljon a bizalmi viszony állam és állampolgár között.

Rigó Csaba Balázs, Széles Sándor, Harangozó Bertalan kormánymegbízott
Fotó: alon.hu


A Nyugat-dunántúli szekcióülésen Vas megye kormánymegbízottja Harangozó Bertalan elmondta, igen sok munka van még az indulásig, de minden olyan önkormányzattal megállapodtak, amellyel ez szükséges volt. Vas megyében egyébként 167, Zala megyében 258, Győr-Moson-Sopronban 130 önkormányzattal kötött megállapodást a kormányhivatal.

Vas megyében 313 fő jelenleg a kormányhivatali létszám, ami hét járást jelent, ennek harmada Szombathelyen dolgozik.

Jelenleg mind a hét járási székhelyen működik okmányiroda, emellett Csepreg, Répcelak és Őriszentpéter városában (ezek bázisán indulnak a kormányablakok).

Fotó: Szűcs Brigitta Z.
Fotó: Szűcs Brigitta Z.


Szombathelyre három kormányablakot is terveznek, a jelenlegi okmányiroda mellett a vasútállomáson és a Derkovits lakótelepen nyílhat ilyen. Reggel nyolctól este nyolcig szünet nélkül, egyablakos rendszerben érhető majd el a szolgáltatás.

Vas megyében egyébként a járások kialakításánál három munkacsoport dolgozott, a munkát pedig személyesen a kormánymegbízott felügyelte, így nem volt szükség járási biztosok kinevezésére.

A járási hivatalok vezetőinek személyét vonatkozó kérdés elől kitért Harangozó Bertalan, mivel – mint mondta - a kijelölés még folyamatban van.

Korábban:

Mit csinálnak majd a járások?
A Vas megyei járások a számok tükrében
Aláírták a szombathelyi járási hivatalról szóló megállapodást
Egyéb cikkeink a témakörben

.