Ha Szombathelyen robbanna egy atombomba ...

2015.08.06. 21:19

Pont 70 évvel ezelőtt dobták le azt a bizonyos bombát Hirosimára. Egy történész most interaktív térképet készített. 

Ahogy arról szinte minden országos és nemzetközi média beszámolt ma, pont 70 évvel ezelőtt szórt atombombát az amerikai hadsereg a japán Hirosima városára. Az okokról és a motivációkról megoszlanak a vélemények, a következmény azonban jól dokumentált. 

Az 1945. augusztus 6-án ledobott "Little Boy" (Kisfiú) nyomán 66 ezer ember halt meg azonnal, és körülbelül 69 ezer sérült volt. 

Mivel a japánok ezután sem adták meg magukat, három nap múlva Nagaszaki következett: itt kb. 40 ezer ember halt meg, és több mint 25 ezer volt a sérült. 

Ez a két alkalom volt az emberiség történetében, amikor háborús helyzetben atombombákat vetettek be.  

Mindenesetre 1945. augusztus 15-én Japán letette a fegyvert, így az amerikaiaknak nem kellett a szárazföldön háborúzniuk.                               

Az hírhedt eseményeket sokan és sokféleképpen dolgozták fel, ezek közül az egyik legújabb Alex Wellerstein történész NukeMap-je. 

Az interaktív térkép segítségével most bárki megnézheti, mivel járna, ha a hirosimai 15 kilotonnás atombombát saját városában dobnák le. 

Nos, Szombathely belvárosa esetében ez lenne a hatás: 

A narancssárga belső kör jelzi magát a nukleáris robbanás területét. A vörössel jelzett körön belül gyakorlatilag teljes lenne az épületek és az élőlények pusztulása: az ott tartózkodók közül mindenki meghalna. A  zöld területen a sugárzás következtében az emberek 50-90 százaléka halna meg néhány órán vagy héten belül. A szürkésbarna zónában az épületek többsége ledőlne, gyakorlatilag mindenki megsérülne, és még itt is sok halálos áldozat lenne. A külső narancssárga kör az hősugárzást jelzi. Különösen azok szenvednének súlyos, harmadfokú sebesüléseket, akik az épületeken kívül tartózkodtak.  

Az egész terület horrorisztikus képet mutatna, a térkép kalkulációja szerint városban mintegy 33 ezer ember halna meg, és 21 ezer szenvedne különböző sérüléseket. 

Wellerstein térképével nemcsak a hirosimai, de más atombombákat is szimulálni lehet. 

A 20 kilotonnás nagaszaki Fat Man (Kövér ember) például már jóval nagyobb területen pusztítana. 

A szovjetek által tesztelt 50 megatonnás "Cár Bomba" pedig szinte egész Balatonig felperzselné a környéket:

Elvégre közben fejlődött a világ.

NukeMap

.