Befektetne? Vegyen legót!

2016.01.01. 19:49

Jövedelmezőbb az aranynál.

Az eredeti állapotukban megőrzött legókészletek értéke átlagosan minden évben 12 százalékkal ugrott meg az ezredforduló óta, miközben az arany ára csak évi 9,6 százalékot hozott azoknak, akik a sárga nemesfémbe fektették a pénzüket az elmúlt 15 évben - derült ki a brit The Telegraph cikkéből, amelyet a napi.hu fordított magyarra. 

Vannak olyan legódobozok, amelyek tartalmának ára azonnal megugrik a másodpiacon, amint befejezik a gyártásukat. Ez különösen igaz a modern készletekre: a tavalyi változatok ára például az eBay internetes áruház oldalain 36 százalékkal haladja meg eredeti árukat. Vannak olyan legók, amelyek 100 font (42 ezer forint) körüli ára több ezer fontra ment fel - írja a lap.

A legnagyobbat azokon a készleteken lehet kaszálni, amelyek valamilyen filmhez, elsősorban a Csillagok háborújához, vagy nevezetességhez, ilyen az indiai Tádzs Mahal, vagy márkához, például Volkwsagen Beetle-hez kapcsolódnak. A BrickPicker.com befektetési portál szerint ugyanakkor a legegyszerűbb, mindennapi helyszíneket megjelenítő készletek, például rendőrőrsök stb. ára is magasan szárnyal.

A legnagyobb drágulást egy tradicionális épületben működő hotelt megörökítő legó, a Cafe Corner érte el, amelyet 2007-ben dobtak piacra.

A 2056 építőelemből álló készletet eredetileg 90 fontért (38 ezer forint) lehetett haza vinni a brit áruházakból, míg manapság a gyűjtői piacon az interneten 2096 fontot (887 ezer forint) is megadnak érte. Ez 2230 százalékos áremelkedésnek felel meg.

A legmagasabb értéket persze csak azok a készletek érik el, amelyeket eredeti dobozukban, "gyári" állapotban kínálnak eladásra - jegyzi meg Ed Maciorowski, a BrickPicker.com alapítója. A használt legó kevésbé értékes, ám ennek ellenére több száz fonttal többet hozhat az eladónak, mint amennyit új korában adott érte.

A készletek legnagyobb másodpiaca az eBay - a BrickPicker.com részben ettől az online bolhapiactól szerezte információit a legók értékesítéséről. A nemzetközi piactérnek köszönhetően a világ minden táján a gépeik előtt ülő befektetők licitálnak a készletekre, ami alaposan felveri a ritka dobozok árát.

Nem igazán meglepő, hogy a 20 legdrágább exlegókészletből 10 a Csillagok háborúja filmeposzhoz kapcsolódik. A csúcstartó egy Millennium Falcon űrhajó, amely 2007-ben 343 fontért (143 ezer forint) került a boltokba, míg ma pöpec állapotban 2712 fontot (1 millió 154 ezer forint) ér.

Emellett ezer font felett forog egy 2005-ös halálcsillag és egy 2002-es birodalmi csillagromboló is. A decemberben bemutatott új film felpörgette a Star Wars-legók másodpiaci adásvételét is.

Ha felkeltettük az érdeklődését és legóba fektetne, a napi.hu cikkében tippeket is talál ehhez.

.