Hirdetés

Jogerősen pert nyert a Nyugat.hu a Falcóval szemben

2012.05.03. 15:00

A Szombathelyi Törvényszék ítélete kimondta: az önkormányzati tulajdonú társaság közfeladatot lát el, ezért gazdálkodásáról el kell számolnia a nyilvánosságnak.

Hirdetés

Jogerősen pert nyert a Nyugat.hu hírportál a Falco KC kosárlabdacsapatát működtető önkormányzati tulajdonú gazdasági társasággal szemben, a klubnak ki kell adnia azokat az adatokat, amelyek a Szombathelyi Törvényszék ítélete szerint közérdekűnek minősülnek - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A Szombathelyi Törvényszék ítélete kimondta: az önkormányzati tulajdonú társaság közfeladatot lát el, ezért gazdálkodásáról el kell számolnia a nyilvánosságnak - emelte ki közleményében Dénes Balázs, a TASZ elnöke.

A hírportál többek közt arra volt kíváncsi, hogy 2009 januárja és 2010 decembere között milyen összegű kifizetéseket teljesített a cég a Popgyákunik és Bozzay Ügyvédi Iroda részére, illetve hogy ezek a kifizetések milyen szerződésen, illetve jogcímen alapultak - idézte fel a közleményben a civil szervezet elnöke.

A Falco KC a közérdekű adatkérést többek között arra hivatkozva tagadta meg, hogy a cég nem közfeladatokat lát el, ezért nem köteles kiadni az adatokat.

A bíróság jogerős ítéletével kötelezte a Falcót a szerződések kiadására, továbbá a társaságnak tájékoztatást kell adnia arról is, hogy a megállapodás alapján az érintett ügyvédi iroda mennyi ideig kezelhette a pénzt a számláján, és jogosult volt-e a kamat megtartására - tette hozzá.

Szintén nyilvánosságra kell hozni, hogy az alperes mikor és mekkora összeget utalt át a Chathill Sport Enterprises Limited és az Executive Pro Managment cégek javára, és közölni kell, hogy a kifizetések milyen szerződésen, illetve jogcímen alapultak - áll a közleményben.

Az MTI érdeklődésére Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője elmondta: még 2010 novemberében egy névtelen feljelentés alapján indult ügyben akartak tájékozódni, és kérték az adatokat. Mivel a Falco KC-t működtető cég ezt megtagadta, 2011 áprilisában a bírósághoz fordultak.

Szendrő Németh Tamás, a TASZ ügyvédje szerint az ítélet azért jelentős, mert az Országgyűlés 2010-ben hatályon kívül helyezte azt a törvényi rendelkezést, amely egyértelművé tette, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok kötelezhetők adatszolgáltatásra, vonatkoznak rájuk az átláthatóságot biztosító törvények, a változtatás pedig szerinte jogértelmezési bizonytalanságokat szült.

Utalt rá, hogy az adatvédelmi biztos is arra a megállapításra jutott egyik állásfoglalásában, hogy az ominózus törvénymódosítás után "korlátozódott az állami és az önkormányzati tulajdonban álló cégek kezelésében lévő adatok nyilvánossága. Míg az állami cégek esetében az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény rendelkezik arról, hogy közérdekből nyilvános minden, az állami vagyonnal való gazdálkodásra és az azzal való rendelkezésre vonatkozó közérdekű adatnak nem minősülő adat, az önkormányzati vagyonról ilyen rendelkezés nincs" - fűzte hozzá a közlemény szerint.

Ezt a jogértelmezést meghaladta a mostani ítélet, amely hivatkozási alapként szolgálhat más önkormányzati tulajdonú cégek elleni peres eljárásokban - közölte Szendrő Németh Tamás.

.