Jöhet és jön a bölcsődei gondozási díj (országos körkép)

2012.02.11. 16:59

 Zalaegerszegen már bevezették, Szombathelyen ebben a hónapban döntenek.

Hogy hogyan illeszkedik a dolog a gyermekvállalás ösztönzéséhez, az nem világos, mindenesetre az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek része volt a gyermekvédelmi törvények módosítása is.

A szabályozás lehetővé teszi, hogy az étkezésért fizetendő díjon felül a fenntartó döntésétől függően a bölcsődei gondozásért is külön személyi térítési díjat állapítsanak meg. A rendelkezést a térítési díj következő felülvizsgálatakor kell alkalmazni. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a rászoruló, a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára.

Egyes településeken, például Zalaegerszegen és Szolnokon már bevezették a gondozási díjat a városi fenntartású bölcsődékben, sok helyen azonban csak a költségvetés elfogadása után döntenek arról, hogy a jogszabályi lehetőséggel élve az étkezési hozzájáruláson túlmenően kérjenek-e ilyen díjat a gyermekek után a szülőktől.

Az MTI által megkérdezett intézményfenntartók válaszaiból az derült ki: sok helyen felmérik a szülők jövedelmi viszonyait, attól teszik függővé a döntést. Zalaegerszegen ez évtől, Szolnokon pedig februártól már kérnek gondozási díjat a városi bölcsődékben, az előbbi településen napi 240 forintot, az utóbbin 236 forintot. Pécsett is valószínűleg élnek a lehetőséggel, míg Kecskemét és Nyíregyháza önkormányzata nem tervezi a gondozási díj bevezetését.

A Pest megyei Gödöllőn három bölcsődét tart fenn az önkormányzat. Péterfi Csaba kommunikációs vezető arról tájékoztatta az MTI-t: jelen pillanatban nem kívánnak élni a gondozási díj bevezetésével, ugyanakkor zajlik egy felmérés, amelynek keretében áttekintik, a környező települések tervezik-e a díj bevezetését. "Ez ugyanis befolyásolhatja a végső döntést" - tette hozzá, jelezve: ha mégis rákényszerülnek a díj bevezetésére, annak mértékét a fizetőképességhez fogják igazítani, de szeretnének a minimális költségtérítésnél maradni.

A megyében pillanatnyilag nem kíván élni a lehetőséggel Százhalombatta se. Nyilas Hajnalka sajtóreferens közölte, a városra jellemző a szociális érzékenység, így az önkormányzat által fenntartott bölcsődével kapcsolatban jelenleg nincs ilyen jellegű előterjesztés. Szentendrén, ahol egyetlen bölcsőde működik, a kérdésről még nem született határozat - közölte Gerendás Gábor, a polgármesteri hivatal munkatársa. A három bölcsődét fenntartó Vác sem döntött még, Bartha Gyula, a szociális osztály vezetője azt közölte, ott a márciusi testületi ülésen dől el a kérdés.

Nagykőrös egyetlen bölcsődét működtet, Czira Szabolcs polgármester (Fidesz) elmondta: nem kívánják bevezetni a díjat, mert nem szeretnék azzal terhelni a családokat.

A baranyai megyeszékhelyen, Pécsett valószínűleg élnek a lehetőséggel, jelenleg felmérik a szülők jövedelmi viszonyait. A részletek márciusban lesznek ismertek, de a mintegy 600 bölcsődés gyermek közül 200 után továbbra sem kellene fizetni a szolgáltatásért. A megyében Mohácson még nem dőlt el, élnek-e a lehetőséggel az egyetlen bölcsődét illetően. Szigetváron a bölcsődében az ellátás ingyenes és az is marad - mondta Junácski András kabinetfőnök. Komlón csak az előzetes felmérés történt meg, de nem tervezik az újfajta fizetési modellt bevezetni, sőt a múlt héten csökkentették a térítési díjakat - közölte Kupás Tamás Levente (Fidesz) alpolgármester.

Bács-Kiskun megye székhelyén, Kecskeméten megvizsgálták a térítési díj kiterjesztésének lehetőségét, de nem vezetnek be további fizetési kötelezettséget - mondta Katonáné Szabó Gabriella alpolgármester. Ezt azzal indokolta: a szakmai vélemények szerint a jobb anyagi körülmények között élők többnyire családi napközibe íratják be gyermekeiket, míg az önkormányzat bölcsődéibe járó gyerekek szüleinek gyakran az étkezési díj kifizetése is gondot jelent. Hozzátette, a város által fenntartott bölcsődék mellett több mint 30 családi napközi működik a városban.

Békés megye székhelyén, Békéscsabán az önkormányzat jelenleg egyeztető tárgyalásokat folytat a bölcsődék vezetővel a térítés esetleges bevezetéséről. Kiss Tibor alpolgármester azt mondta: a szülők jövedelemigazolása alapján meg kell határozni, mekkora jövedelem felett és milyen összeget fizessenek a szülők. Ha elkészül az anyag, azt a képviselő-testület elé kell vinni és döntés után lehet a rendelkezést bevezetni. Békéscsaba arra törekszik, hogy egy esetleges költségtérítés bevezetése ne jelentsen nehezen viselhető terhet a fiatal, gyerekeket vállaló családok számára.

Csongrád megyében, Szegeden az MTI által megkérdezett bölcsődei vezetők azt mondták, a döntés a város költségvetésétől függ, amelyet még nem fogadtak el. Hódmezővásárhelyen és Makón sem született még döntés.

A hajdú-bihari megyeszékhelyen, Debrecenben február 23-án, a költségvetés elfogadása kapcsán dönt az önkormányzat a gondozási díjról - közölte Rácz Julianna, a polgármesteri hivatal családvédelmi osztályának a vezetője. A város 13 tagintézménnyel működő egyesített bölcsődei intézményében összesen 1025 bölcsődei hely van teljes kihasználtsággal, emellett két bölcsődei fejlesztés zajlik, egy új, 72 férőhelyes bölcsőde építésére pedig pályáztak.

A szintén megyei Berettyóújfaluban csak étkezési díjat szednek a jövőben is a bölcsődékben - mondta Muraközy István (Fidesz) polgármester. Hozzátette: ha térítési díjat kérnének az egyik leghátrányosabb helyzetű térségben, akkor azt csak segélyekből tudnák kifizetni az érintettek. Polgáron egy bölcsődei csoportot működtetnek 15 gyerekkel, s a jövőben is csak az étkeztetésért kell fizetni - közölte Tóth József (MSZP) polgármester.

Székesfehérvár önkormányzata a mostani, nyárig tartó gondozási időszakban nem él a bölcsődei gondozási díj bevezetésének lehetőségével - mondta a város polgármestere. Cser-Palkovics András (Fidesz) hozzátette: a város közgyűlése rövidesen dönt arról, a szakmai szervezetekkel, a szülői képviseletekkel és az intézményvezetőkkel kezdődjenek egyeztetések annak eldöntésére, hogy szeptembertől éljen-e, s ha igen, milyen feltételrendszerrel a díj bevezetésének lehetőségével az önkormányzat. "Ha be is vezetjük, biztos vagyok benne, hogy nagyon méltányos és arányait tekintve nem sok szülőt érintő díj bevezetésére kerülhet csak sor"- mondta a polgármester.

Szolnok közgyűlése januári ülésén határozott az új bölcsődei térítési díj összegéről - mondta el Versitz Éva, a polgármesteri hivatal osztályvezetője. Tájékoztatása szerint februártól a napi 659 forintos bölcsődei intézményi térítési díj két részből áll: a gyermekélelmezés bruttó 423 forintos díjából és a 236 forintos gondozási díjból. Az a szülő, aki nem jogosult semmilyen kedvezményre, 21 ellátási nap után 13.840 forintot fizet kisgyermeke után. A fizetendő összeg 2011-ben napi 600 forint volt. Így havi szinten - 21 ellátási nappal számolva - 1240 forinttal kerül többe az ellátás. Szolnok városa nyolc bölcsődét működtet, ahol jelenleg 539 kisgyermeket gondoznak.

Komárom-Esztergom megyei nagyobb városaiban egyelőre nincs tervben a díj bevezetése.

Dancsó József, Orosháza polgármestere arról tájékoztatott, végiggondolják a lehetőséget, döntés még nem született. Hozzátette: ha lesz ilyen bölcsődei térítés, az jelképes összegű lesz.

Nógrád megye egyetlen önkormányzati fenntartású bölcsődéjében, a balassagyarmatiban továbbra is csak az étkezés díját kell kifizetni. Mint Csach Gábor (Fidesz), a város alpolgármestere elmondta, azt mérlegelik, hogy az esetleges szabad kapacitásokra néhány órás gyermekmegőrzést vállal az intézmény, és ez a szolgáltatás fizetős lenne.

Kaposváron felvetődött, de még nem döntöttek arról, hogy az öt önkormányzati bölcsődében a szülők jövedelmétől függően fizetőssé teszik a gondozást – mondta Répás Orsolya, a városháza szóvivője. A somogyi megyeszékhelyhez közeli Hetes polgármestere, Török Tiborné (Fidesz-KDNP) azt mondta: noha szűkös költségvetésből gazdálkodnak, egyelőre mégsem tervezik, hogy a bölcsődében emeljék a napi 600 forint hozzájárulást.

Siófokon egy-egy bölcsődés után napi 365 forintot kell fizetni a négyszeri étkeztetésért, függetlenül a család jövedelmi viszonyaitól; márciustól ez az összeg 380 forint lesz - mondta Kozma Ani, az önkormányzat szóvivője. Fonyód polgármestere, Hídvégi József (Fidesz-KDNP) azt közölte: nem kívánják növelni a szülők terheit; jelenleg a helyi intézménybe járó 20-28 gyermeknek csak az étkeztetéséhez járulnak hozzá a szülők.

Nyíregyházán az önkormányzat kilenc bölcsődét tart fenn, s nem tervezik a gondozási díj bevezetését - közölték a bölcsődék fölött a munkáltatói jogokat gyakorló Gyermekjóléti Központban. Az ötezer lelkes Kemecsén csak étkezési hozzájárulást kell fizetni a bölcsődébe járó gyermekek után - mondta Molnárné Ferkó Rita jegyző.

Újfehértó jegyzője, Mátyás B. Szabolcs elmondta: a díjat nem vezetik be a helyhatóság által fenntartott bölcsődében. Csengerben az önkormányzat várhatóan március elején, a költségvetés elfogadásával egyidejűleg dönt a díj bevezetéséről.

Tolna megye öt városában még nem döntöttek a díj bevezetéséről. Szekszárdon, Tamásiban és Bonyhádon számításokat végeznek a várható bevételekről - közölték az önkormányzatok, hivatalok vezetői. Csajági Sándor (Fidesz), a paksi önkormányzat humánpolitikai bizottságának elnöke arról számolt be, hogy a költségvetés első tárgyalása során nem vetődött fel a díj bevezetése. A dombóvári szociális bizottság fideszes elnöke, Nagy Roland közlése szerint a város képviselői a következő ülésen tárgyalnak a díjról.

A vasi megyeszékhelyen, Szombathelyen a februári közgyűlésen döntenek a bölcsődei gondozási díj esetleges bevezetéséről - közölte Angyal László, az önkormányzat kommunikációs vezetője. Szombathely a kistérség 39 településével társulásban látja el a gyermekek napközbeni ellátását, hét tagbölcsődében összesen 538 férőhely van.

A 2800 lakosú Táplánszentkereszten a képviselő-testület úgy döntött, hogy 2012-ben a 20 férőhelyes bölcsődében az étkezési díjon felül nem kérnek más hozzájárulást a szülőktől - közölte ifj. Perl János (független) polgármester.

Szentgotthárdon az idén még valószínűleg nem kérnek bölcsődei gondozási díjat, de 2013-tól az önkormányzat rákényszerülhet a lépésre - mondta Huszár Gábor (független) polgármester. Hozzátette: a képviselő-testület még nem döntött erről, ezért biztosat csak a februári ülés után lehet mondani.

Veszprém megye legtöbb városában egyelőre nem kérnek pénzt a szülőktől a bölcsődei gondozásért. Veszprém polgármestere, Porga Gyula azt mondta: nem akarnak újabb terhet róni a családokra. Hasonlóképpen nyilatkozott Berhida, Balatonfűzfő, Balatonfüred polgármestere is. Pápán sem tervezik bevezetni a díjat.

Zircen megvizsgálják a lehetőséget - tájékoztatott Ottó Péter polgármester. Várpalotán ezekben a hetekben dolgozzák ki a fizetős rendszer feltételeit, az anyag márciusban kerül a képviselő-testület elé - ismertette Schnöller Kitti sajtóreferens.

A Zala megyei Nagykanizsán csak márciusban tárgyal a közgyűlés a gondozási díj bevezetéséről, Keszthelyen sem került még napirendre a téma. Zalaegerszegen az eddigi kedvezmények megtartása mellett döntöttek. A megyeszékhely önkormányzatának tájékoztatása szerint a város bölcsődéiben idén - a 403 forintos napi étkezési díjon felül - napi 240 forintos gondozási díjat kell fizetni egységesen. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő szülők, illetve a nagycsaládosok azonban 50 százalékos kedvezményt kapnak a bölcsődei gondozási díjból.

.