Jól halad a büki városrehabilitációs program

2012.03.29. 17:03

A projekt részleteit és a már megkezdett munkálatokat Németh Sándor, a város polgármestere sajtótájékoztatón ismertette.

Sajtótájékoztató Bükön

A projekt részleteit és a már megkezdett munkálatokat Németh Sándor, a város polgármestere tegnap sajtótájékoztatón ismertette

 A napokban teljesen kiürített büki városháza előtt tájékoztatta a polgármester az újságírókat a 600 millió forint összköltségvetésű városrehabilitációs projekt előre haladásáról.

Sajtótájékoztató Bükön

A program 9 elemből áll, így a külön-külön lefolytatott közbeszerzési eljárások eredményeként helyi vállalkozók is részt vesznek a kivitelezésben.

 A fejlesztés során elkészül az Eötvös park komplett rekonstrukciója. Létrejön egy tematikus gyalogos zóna az Eötvös tér és az önkormányzat épülete között, a Széchenyi utcában. A Baross park Széchenyi utcai részén sor kerül egy időszaki, tematikus piactér kialakítására. Megvalósul egy szabadtéri rendezvénytér a Művelődési Ház udvarán.

Sajtótájékoztató Bükön

Akadálymentesítik a Művelődési Házat, illetve ennek bővítésével egy vendéglátó-ipari egységet hoznak létre. Közszolgáltató központtá válik, bővül és megújul Bük Város Önkormányzatának épülete is.

A fejlesztésbe bekapcsolódik a magántőke is: a Szolgáltató Ház komplex homlokzat-rekonstrukciója, és üzlethelyiség-felújítás valósul meg.

Sajtótájékoztató Bükön

A beruházás legjelentősebb része a több mint 100 éves városháza rekonstrukciója. Az épület állaga az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott: méltatlan körülmények között dolgoztak a hivatal munkatársai, és helyhiány miatt az ügyfélszolgálat sem különült el a háttérmunkától. A pályázati támogatásnak köszönhetően nem csak korszerűsítik, akadálymentesítik, hanem bővítik is az épületet. (látványterv mellékelve) A rekonstrukcióval november végére végeznek várhatóan. A polgármesteri hivatal működése viszont nem áll le. A zavartalan kivitelezés és a zavartalan ügyintézés érdekében a városháza átmenetileg a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola II. emeletére költözött.

Átterveztették a Művelődési Ház és a Sportcsarnok közé épülő rendezvényteret. Az eredeti elképzelést ugyanis a pályázatba beépített költségvetésnél jóval drágábban valósították volna meg a jelentkező kivitelezők. Az új tervre már lefolytatták a közbeszerzési eljárást.

Sajtótájékoztató Bükön

A Művelődési Házzal szemben jól haladnak a parkolók kiépítésével, 60 db készül el hamarosan. Ezzel párhuzamosan új burkolatot és szegélyt kap a Széchenyi utca. A burkolatcsere előtt azonban az érintett szakaszon felújítják a közműveket.

A városközpont funkcióbővítő megújításával a családokra is gondol Bük. Az iskola mellett ugyanis egy játékudvart hoznak létre. A helyi szervezetek számára pedig pályázatot írtak ki: 7,5 millió forint áll rendelkezésre, hogy programokkal töltsék meg a belvárost.

Németh Sándor polgármester tájékoztatása szerint a fejlesztések több évtizedre meghatározzák a település arculatát. A beruházásnak köszönhetően modern európai belvárosi központja lesz Büknek, amely három faluból nőtt össze.

Az Új Széchenyi Terv keretében újul meg a büki városközpont. A fejlesztésre Bük Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program (NYDOP-2009-3.1.1/A) „Városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban” pályázatán 334.293.368,- Ft támogatásban részesült. A városrehabilitációs program fejlesztéseinek köszönhetően a büki belváros a település valódi központjává válik, amely nem csak a helyi közösséget erősíti, hanem gazdasági, turisztikai célokat is szolgál.
A projekt megvalósulásának határideje: 2013. január 30.
 

.