Hirdetés

Jön a nyár: hétfőn már kánikulai meleg is lehet

2010.06.04. 11:35

Végre beköszönthet az igaz nyár. Az elmúlt napokban tapasztalt rendkívüli időjárás, özönvíz és áradások után, a hétvégétől gyönyörű napsütésre számíthatunk, és egyre erősödik a felmelegedés.

Hirdetés

Pénteken erősen felhős, vagy borult lesz az ég és többfelé számíthatunk esőre, záporra. Főleg északon, északkeleten lehet jelentősebb mennyiségű eső (10-30mm) hullhat. Délutántól északnyugat felől aztán megkezdődik a felhőzet felszakadozása, és egyre nagyobb területen bújik elő a nap. A hőmérséklet délután a kevésbé felhős északnyugati megyékben 23, a borongósabb keleti tájakon 15 fok körül alakulhat. Emellett az Észak-Dunántúlon viharossá fokozódhat az északnyugati szél. Hidegfronti hatás terheli szervezetünket.

Szombaton - végre - sok-sok napsütés lesz, eső már nem várható. Reggel még élénk lehet az északi szél, de napközben fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Az idő fokozatosan melegszik, a délutáni órákban 23-24 fok körüli értékeket mérhetünk.

Vasárnap is derült lesz az ég. Esőre hosszú idő után egyáltalán nem kell számítanunk. A csúcshőmérséklet már tényleg a nyarat idézheti 25 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála.

Hétvégén nagyon kellemes időre lehet számítani. Érdemes minél több időt a szabadban tölteni, feltöltődni a ragyogó napsütésben (már napi 10-20 perc napozás is elegendő a D vitamin szükségletünk biztosítására).

Hétfőn marad a ragyogó nyári napsütés. Országszerte 25 fok fölé emelkedik a délutáni órák hőmérséklete, délkeleten már kánikulai meleg sem kizárt, 30 fok körüli maximumokkal. Csak északnyugaton növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Kicsi az esély záporra, zivatarra.

Kedden a napsütés lesz főszerepben, délután azonban már több helyen növekszik meg erősen a gomolyfelhőzet és egy-egy frissítő zápor, zivatar is előfordulhat. Nyári napunk lesz, 25 és 30 fok közé kúszhat a hőmérő higanyszála.

A jövő hét második felében már többfelé alakulhat ki zápor, zivatar...

Júniusi népi megfigyelések:

  • Medárd napja (június 8.): Ha szép idő van, azt jelzi, olyan lesz az egész nyáron, ha viszont esik, azt jósolja, esni fog a következő negyven nap mindegyikén.Margit napja (június 10.) és a Barnabás napja (június 11.) napján lehulló eső „viszi a termést”.
  • Vida napja (június 15.): Az igazi nyári időbe fordulás napja.
  • Szent Iván napja (június 24.): Úgy tartják, a következő negyven napon hozzá hasonló idő lesz.

www.koponyeg.hu